Foto: Ervin Lukacs

Mađarskoj preti suspenzija evropskih fondova

Evropska komisja uputila je Mađarskoj novo upozorenje zbog nepoštovanja pravne države, a procedura bi mogla da dovede do suspenzije nekih fondova datih zemlji.

„Evropska komisija smatra da Mađarska nije podnela adekvatne korektivne mere“, navela je Komisija u saopštenju potvrđujući informaciju mađarskog lista Nepsava.

Brisel je krajem aprila protiv Budimpešte pokrenuo mehanizam uslovnosti, koji nije do sada upotrebljen u EU, zbog zabrinutosti oko mađarske upotrebe evropskog budžeta. Vezano je za primenu javnih nabavki, nedostatak kontrole i transparentnosti u upotrebi sredstava i nedovoljne borbe protiv pronevere i korupcije.

Međutim, odgovor Mađarske na pokretanje te procedure smatran je nedovoljnim i komesar za budžet Johanes Han je zadužen danas da pošalje novo pismo mađarskim vlastima.

U pismu će biti predložene mere oko suspenzije ili redukcije određenih evropskih fondova.

Mađarska ima mesec dana da odgovori i predloži nove korektivne mere da ispravi ukazane propuste. Ukoliko i tada Komisija ne bude zadovoljna ona će Savetu EU preporučiti predložene sankcije i Savet će doneti konačnu odlku. Odluka se donosi kvalifikovanom većinom država članica Unije (najmanje 17 od 27).

News1.rs / N1

Foto: