петак
септембар, 29

Ministarstvo odbrane Srbije: Nismo nadležni za let ukrajinskog aviona

Predstavljena u:

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš s krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane 20. jula.

Reakcija Ministarstva usledila je četiri dana nakon što se ukrajinski avion, koji je prenosio oružje srpske namenske industrije za Bangladeš, srušio na severu Grčke.

„Napominjemo da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu. Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu“, navelo je Ministarstvo.

Takođe se navodi da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode namenske industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku – Ministarstvu odbrane Bangladeša.

„Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici“.

Ministarstvo je ponovilo da je vlasnik robe bila privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

„O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe ponovilo da avionom nije transportovano naoružanje Ukrajini, te da od 2016. nije izdata nijedna dozvola za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

Dodalo je da su kompanije srpske odbrambene industrije, u kojima je zaposleno oko 22.000 ljudi, u prošloj godini izvezle naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

izvor> slobodnaevropa.org

foto> Arhiva

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB