уторак
март, 21

Ministarstvo odbrane Srbije: Nismo nadležni za let ukrajinskog aviona

Predstavljena u:

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš s krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane 20. jula.

Reakcija Ministarstva usledila je četiri dana nakon što se ukrajinski avion, koji je prenosio oružje srpske namenske industrije za Bangladeš, srušio na severu Grčke.

„Napominjemo da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu. Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu“, navelo je Ministarstvo.

Takođe se navodi da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode namenske industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku – Ministarstvu odbrane Bangladeša.

„Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici“.

Ministarstvo je ponovilo da je vlasnik robe bila privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

„O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe ponovilo da avionom nije transportovano naoružanje Ukrajini, te da od 2016. nije izdata nijedna dozvola za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

Dodalo je da su kompanije srpske odbrambene industrije, u kojima je zaposleno oko 22.000 ljudi, u prošloj godini izvezle naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

izvor> slobodnaevropa.org

foto> Arhiva

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Osumnjičeni da su provalili u firmu i ukrali novac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu i Kruševcu, zajedničkim radom, identifikovali su i uhapsili P. A. (1978)...

BIO 4 kampus okupiće ključne naučne i obrazovne institucije

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je danas, gostujući...

Saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa sa...

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova...

Unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa sa Italijom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne...

FOTO-„Godinama me proziva na ružan i perfidan način“: Ceca...

Dragana Mirković i Ceca Ražnatović već izvesno vreme su u estradnom ratu, koji je svoju kulminaciju imao...

Еuronews.rs: Kancelarije u Beogradu najskuplje u regionu

Potražnja za poslovnim prostorom u Srbiji, a naročito u Beogradu prošle godine je "eksplodirala". Dolazak ruskih i ukrajinskih...
FB