Foto: ZOOM EARTH PAM SCREENSHOT

„Lucifer“ vreli talas približava se Srbiji

„Lucifer“, vreli talas koji već besni Evropom, približava se Srbiji, pa će uslediti dani i noći nesnosnih vrućina, a dve slike iz svemira najbolje pokazuju njegovu zapanjujuću moć.

Ako pogledate temperaturnu mapu na Guglu i mape koje je objavila NASA, jasno je da ovaj vreli toplotni talas okružuje Balkan poput prstena i uskoro možemo očekivati da ova vazdušna masa dominira našom klimom.

Jedna karta pokazuje paklenu vrućinu i neverovatnu temperaturu koja je u nekim oblastima na granici Iraka i Irana iznosila i do 50 stepeni Celzijusa!

Sudeći po prognozama, očekuje jedno od najtoplijih leta. Klimatske promene su pokrenule „crveni alarm” u svetu, a u godinama i decenijama koje dolaze očekuju nas sve vidljivije promene koje uključuju toplotne talase sa temperaturama od 40 stepeni i više.

Kulminacija toplotnog talasa očekuje se oko 26. jula, nakon čega je moguće osveženje.

– Od srede će se istočno od nas pomeriti jezgro anticiklona, koji će pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha, poreklom iz severne Afrike, nad našim delom Evrope. Već u četvrtak će maksimumi često biti oko +35 stepeni Celzijusovih, dok se u petak uveče očekuje pomeranje severno od nas veoma slabog hladnog fronta, koji bi severu regiona mogao da donese retke pljuskove – kaže Marko Čubrilo za Blic.

News1.rs / Blic

Foto: ZOOM EARTH PAM SCREENSHOT