петак
март, 31

„Lucifer“ vreli talas približava se Srbiji

„Lucifer“, vreli talas koji već besni Evropom, približava se Srbiji, pa će uslediti dani i noći nesnosnih vrućina, a dve slike iz svemira najbolje pokazuju njegovu zapanjujuću moć.

Ako pogledate temperaturnu mapu na Guglu i mape koje je objavila NASA, jasno je da ovaj vreli toplotni talas okružuje Balkan poput prstena i uskoro možemo očekivati da ova vazdušna masa dominira našom klimom.

Jedna karta pokazuje paklenu vrućinu i neverovatnu temperaturu koja je u nekim oblastima na granici Iraka i Irana iznosila i do 50 stepeni Celzijusa!

Sudeći po prognozama, očekuje jedno od najtoplijih leta. Klimatske promene su pokrenule „crveni alarm” u svetu, a u godinama i decenijama koje dolaze očekuju nas sve vidljivije promene koje uključuju toplotne talase sa temperaturama od 40 stepeni i više.

Kulminacija toplotnog talasa očekuje se oko 26. jula, nakon čega je moguće osveženje.

– Od srede će se istočno od nas pomeriti jezgro anticiklona, koji će pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha, poreklom iz severne Afrike, nad našim delom Evrope. Već u četvrtak će maksimumi često biti oko +35 stepeni Celzijusovih, dok se u petak uveče očekuje pomeranje severno od nas veoma slabog hladnog fronta, koji bi severu regiona mogao da donese retke pljuskove – kaže Marko Čubrilo za Blic.

News1.rs / Blic

Foto: ZOOM EARTH PAM SCREENSHOT

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Potpisan Memorandum o razumevanju između vlade dve zemlje o...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali...

Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i...

Srbija i Severna Makedonija potpisale tri dokumenta o saradnji

Uprisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, danas su u Beogradu...

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...
FB