Popis stanovništva Srbije od 1. do 31. oktobra – po prvi put će se koristiti elektronski upitnici

Na popisu stanovništva koji će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra 2022. po prvi put će se koristiti elektronski upitnici, a preliminarni rezlutati biće poznati do kraja novembra, rečeno je 19. jula na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Kako je objasnila pomoćnica direktora RZS za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević, na popisu stanovništva biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina, pise slobodnaevropa.org.

„Metodologija je potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka, i (lični podaci) se ne mogu koristiti u druge svrhe“, kazala je Lakčević.

Prema njenim rečima, preliminirani rezultati popisa znaće se 30 dana nakon završetka popisa, odnosno 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni izmedju aprila 2023. i maja 2024. godine.

Tekst citajte na>slobodnaevropa.org