Hoteli i restorani širom Evrope se bore da popune radna mjesta, zašto?

Hoteli i restorani širom Evrope se bore da popune radna mjesta, u pitanju je na hiljade oglasa za posao. Konobari, kuhari, sobarice i drugo osoblje napustili su sektor nakon što su poslani kućama tokom pandemijskih zatvaranja. Neki od njih su našli drugi posao sa kraćim i boljim radnim vremenom i napustili industriju. Zašto?

Vrhunski evropski lanac hotela zapošljava radnike bez iskustva ili čak bez rezimea dok menadžment priznaje da je osoblje godinama bilo potplaćeno što je došlo na naplatu u trenutku kada raste potražnja za putovanjima nakon zatvaranja u pandemiji, pise slobodnaevropa.org.

Na hiljade radnika napustile su uslužnu industriju kada su se međunarodna putovanja zatvorila zbog pandemije. Mnogi od tih radnika odlučili su da se ne vrate jer su našli bolje plaćene poslove drugdje što je hotelijere suočilo sa ogromnim nedostatkom ljudi.

Tokom najgoreg perioda pandemije, mnoge vlade su davale subvencije za hotelske kompanije kako bi mogle da nastave sa plaćanjem osoblja dok su prisiljeni da svoje hotele drže zatvorene.

Nekim ljudima je to dalo priliku da porazmisle da li je ugostiteljstvo dobra industrija sa uslovima rada koje nudi. Kada je prestala pomoć vlada, mnogi zaposleni u industriji ugostiteljstva oprostili su se od dugih radnih sati i našli poslove koji su im omogućili rad od kuće. Ali, za većinu radnih mjesta u hotelu to nikako nije moguće, kuhar mora da bude u kuhinji a sobarica u sobama.

Kada je od osoblja treženo da se vrate na posao, mnogi od njih su se već vratili u svoje zemlje porijekla, piše Euronews.

Pokušavaju privući radnike koji su otišli da se vrate. U Španiji, barovi i restorani povećavaju plate radnicima za 60 posto u poređenju sa zaradama u prvom kvartalu prošle godine, prema zvaničnim podacima. Ali turistička industrija je još uvijek na začelju po visinama prihoda svojih radnika. Prosječne plate iznose oko 1.150 eura mjesečno.

U susjednom Portugalu, očekuje se da će plate ugostiteljskih radnika porasti za sedam posto tokom godine, prema istraživanju centralne banke i nacionalnog instituta za statistiku, ali prosječna plata u ovom sektoru je 881 euro mjesečno, što je iznad prosječne plate od 705 eura.

Bazin je rekao da dok su hotelski kapaciteti popunjeni samo na 60 do 70 posto, mogu da se nose sa nedostatkom osoblja, ali prelomni period će biti maksimalna popunjenost.

Tekst citajte na> slobodnaevropa.org.

foto>unsplash.com