петак
септембар, 29

Devizni priliv Srbije od turizma veći za 45 odsto

Predstavljena u:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da je devizni priliv Srbije od turizma sada za 45 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je sa 1,5 milijardi evra bila rekordna po tom pitanju.

Matić je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista „Večernje novosti“ navela da Srbija beleži drastičan skok broja gostiju iz inostranstva i da, posmatrajući broj noćenja, stranaca ima za 97,6 odsto više nego prošle godine.

Ministarka je prenela da su i dalje su dominantni gosti iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali da ih ima dosta i iz Turske, istakavši da smo uspeli da se dobro pozicioniramo na regionalnom nivou i da se sada vide rezultati tog rada.

Ona je ukazala na to da su vaučeri značajno doprineli razvoju turističke privrede i unapredili mnoge domaće destinacije, uz napomenu da je država podelila više od 230.000 vaučera – 180.000 u vrednosti od 15.000 dinara i 50.000 od 10.000 dinara.

Matić je istakla da Lukovska i Prolom banja doživljavaju pravi procvat ove sezone i da je sigurno da će ovo biti najuspešnija sezona zahvaljujući vaučerima.

Suočili smo se sa problemom nedostatka turističkih kapaciteta i zato smo produžili rok za korišćenje vaučera do 30. novembra, objasnila je ministarka i podsetila na to da ugostitelji mogu da predaju zahtev za refundaciju do 10. decembra.

Ona je predočila da je Srbiji u prethodnom periodu nedostajala razvijenija turistička i saobraćajna infrastruktura, ali da je država dosta radila na tome jer bez infrastrukture nema razvoja turizma.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se mreža aerodroma po Srbiji razvija, dodavši da veruje da će se azijsko tržište još otvarati, pogotovo posle obnovljenog direktnog leta iz Kine.

Ona je rekla da je Srbija vrlo popularna kao destinacija u Južnoj Koreji i da imamo potencijala za azijsko tržište, koje je ogromno, ali da je, da bismo se tu pozicionirali, potrebno regionalno povezivanje, uz ocenu da je u tom smislu inicijativa „Otvoreni Balkan“ dobra i korisna.

Matić je, takođe, naglasila da je situacija sa snabdevenošću osnovnim životnim namirnicama dobra, istakavši da je Srbija jedan od najvećih proizvođača hrane u Evropi i svetu i da proizvodimo dovoljno osnovnih životnih namirnica za domaće tržište, ali i za izvoz, pri čemu je poručila da će hrane biti dovoljno.

Brinemo o drugim stvarima – energentima i grejanju. Kada govorimo o prodavnicama i rafovima, nema nikakvog razloga za strepnju. Nastojimo da cene budu stabilne, da nemamo skok cena namirnica, da inflacija bude pod kontrolom, rekla je ona.

Prema njenim rečima, cene su i dalje pod kontrolom i o tome ne treba brinuti jer dokle god postoji potreba, država će reagovati.

Ona je, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa ulaskom Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, navela da je najveći deo reformskog zakonodavstva usaglašen sa tom organizacijom i da smo sada u završnoj fazi pristupanja.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB