Ukrajinski teretni avion koji se srušio u Grčkoj, prenosio 11,5 tona srpsko naoružanje ka Bangladešu

Ukrajinski teretni avion koji se u subotu kasno uveče srušio u Grčkoj prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja ka Bangladešu, izjavio je u nedjelju ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Prema riječima ministra odbrane Srbije, svih osam članova posade aviona koji se srušio u blizini grada Kavale na sjeveru Grčke su poginuli. Stefanović je naveo i da oni nisu bili državljani Srbije, pise slobodnaevropa.org.

Ministar je na konferenciji za novinare 17. jula potvrdio da je vlasnik aviona koji je nosio osvetljavajuće minobacačke mine i školske mine ukrajinska kompanija, a da je proizvođač oružja kompanija iz Srbije „Valir“.

Stefanović je izjavio i da avion nije bio na putu za Ukrajinu, te da oružje nije bilo namijenjeno Ukrajini i da je ukrajinska kompanija bila samo vlasnik aviona.

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu i ocijenio ih „zlonamernim i štetnim za Srbiju“ koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zvaničnici u Srbiji su u više navrata ponovili da neće slati oružje Ukrajini, kao i da neće dozvoliti transport oružja, namenjenog toj zemlji, preko Srbije.

Stefanović je rekao da je kupac oružja koje se nalazilo u avionu srušenom u Grčkoj bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, te da je avion imao sve potrebne dozvole.

Lokalni zvaničnici rekli su da je sedam vatrogasnih vozila raspoređeno na mjestu nesreće, ali da nisu mogli da priđu zbog eksplozija koje su trajale.

Dva vatrogasca prebačena su u bolnicu rano u nedjelju usljed problema s disanjem zbog otrovnih isparenja.

Tekst citajte na: slobodnaevropa.org

Izvor: AP, Reuters

foto> ENA Chanel