петак
март, 31

Letenje balonom u Kapadokiji fascinira posetioce tokom leta

Predstavljena u:

Kapadokija u opštini Goreme jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepota prirode i istorije, čineći jedan od najljepših pejzaža na svijetu, javlja Anadolu Agenci (AA).

Svake godine Kapadokiju poseti nekoliko miliona turista iz celog sveta, a dešava se da ujutru nebom leti i do 100 balona, od kojih svaki može da nosi i do 20 ljudi. Mnogi domaći i strani turisti posećuju Kapadokiju kako bi uživali u prelepim pejzažima.

Kapadokija, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, dnevno u danima kada su povoljni vremenski uslovi primi više od 3.000 turista i pruža usluge sa 156 balona na vrući vazduh.

Ovu čuvenu turističku destinaciju i ove godine posećuju turisti iz celog sveta.

Samo u poslednjih pet godina ovaj deo Turske posetilo je više od 14 miliona turista.

U 2019. godini zabeležen je rekord u broju turista koji su učestvovali u balonskim turama u regionu, gde se usluge balona mogu pružati u proseku 220 dana godišnje.

U 2019. godini u balonskim turama u ovom regionu učestvovalo je oko 589.000 domaćih i stranih turista, a lokalne vlasti procenjuju da će ova godina premašiti rekord iz 2019. zbog povećanog putničkog kapaciteta i potražnje.

„Broj putnika koji učestvuju u dnevnom obilasku balona u ovoj oblasti kreće se između 3 i 4 hiljade. Kada pogledamo broj prevezenih putnika i balona koji svakodnevno pružaju usluge, Kapadokija je svetska prestonica komercijalnih balona“, rekao je on. rekao.

Let balonom je nepresušan izvor adrenalina i fascinacije za turiste koji posete jednu od najpoznatijih turskih destinacija.

Pejzaž Kapadokije nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Reč je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su planine Erdžies i Hasan izbacile pre nekoliko miliona godina.

Turisti koji svakog jutra skupe hrabrost imaju priliku da se u balonu vinu u visine iznad tog mesta, što je spoj prirodnih i istorijskih fenomena.

Baloni lete iznad Goremea i Nevsehira od 1988. godine.

News1.rs / A.A.

Foto: Farshad Rezvanian

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB