понедељак
септембар, 25

Letenje balonom u Kapadokiji fascinira posetioce tokom leta

Predstavljena u:

Kapadokija u opštini Goreme jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepota prirode i istorije, čineći jedan od najljepših pejzaža na svijetu, javlja Anadolu Agenci (AA).

Svake godine Kapadokiju poseti nekoliko miliona turista iz celog sveta, a dešava se da ujutru nebom leti i do 100 balona, od kojih svaki može da nosi i do 20 ljudi. Mnogi domaći i strani turisti posećuju Kapadokiju kako bi uživali u prelepim pejzažima.

Kapadokija, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, dnevno u danima kada su povoljni vremenski uslovi primi više od 3.000 turista i pruža usluge sa 156 balona na vrući vazduh.

Ovu čuvenu turističku destinaciju i ove godine posećuju turisti iz celog sveta.

Samo u poslednjih pet godina ovaj deo Turske posetilo je više od 14 miliona turista.

U 2019. godini zabeležen je rekord u broju turista koji su učestvovali u balonskim turama u regionu, gde se usluge balona mogu pružati u proseku 220 dana godišnje.

U 2019. godini u balonskim turama u ovom regionu učestvovalo je oko 589.000 domaćih i stranih turista, a lokalne vlasti procenjuju da će ova godina premašiti rekord iz 2019. zbog povećanog putničkog kapaciteta i potražnje.

„Broj putnika koji učestvuju u dnevnom obilasku balona u ovoj oblasti kreće se između 3 i 4 hiljade. Kada pogledamo broj prevezenih putnika i balona koji svakodnevno pružaju usluge, Kapadokija je svetska prestonica komercijalnih balona“, rekao je on. rekao.

Let balonom je nepresušan izvor adrenalina i fascinacije za turiste koji posete jednu od najpoznatijih turskih destinacija.

Pejzaž Kapadokije nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Reč je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su planine Erdžies i Hasan izbacile pre nekoliko miliona godina.

Turisti koji svakog jutra skupe hrabrost imaju priliku da se u balonu vinu u visine iznad tog mesta, što je spoj prirodnih i istorijskih fenomena.

Baloni lete iznad Goremea i Nevsehira od 1988. godine.

News1.rs / A.A.

Foto: Farshad Rezvanian

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB