Foto: FB Joe Biden

Biden: Nikada nećemo napustiti Bliski istok

Aludirajući na Rusiju, Kinu i Iran, Biden je kazao da neki žele ugroziti globalni poredak.

Američki predsjednik Joe Biden danas se obratio na „Samitu o sigurnosti i razvoju“ održanom u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, uz učešće lidera devet arapskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Aludirajući na Rusiju, Kinu i Iran, Biden je kazao da neki žele ugroziti globalni poredak.

„Svjedoci smo napora da se potkopa poredak u svijetu i na Bliskom istoku“, rekao je Biden te dodao:

„Kina je pojačala pritisak u svijetu, posebno u indo-pacifičkoj regiji, Rusija nastavlja brutalan i nepravedan rat protiv susjedne Ukrajine, dok Iran nastavlja svoje destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom istoku“, istakao je.

Naglasio je da će Sjedinjene Američke Države i dalje biti aktivan partner u regionu te da će podržavati saveznike u borbi protiv terorizma.

„Nikada nećemo otići i ostaviti vakuum u regionu koji bi popunili Kina, Rusija ili Iran“, rekao je Biden.

Osvrćući se na nuklearne pregovore s Iranom, Biden je naglasio da će SAD nastaviti s diplomatskim naporima, ali da nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje.

„Sjedinjene Američke Države će raditi na podršci i jačanju partnerstva sa zemljama koje doprinose međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Osigurat ćemo da se ove zemlje također mogu zaštititi od vanjskih prijetnji“, kazao je.

Dodao je da se više ne vode kopneni ratovi u regionu i ratovi u kojima učestvuju američke snage te da su ponosni na ovu situaciju.

News1.rs / A.A.

Foto: FB Joe Biden