Foto: Aleks Marinkovic

Toni Bler: Era zapadne dominacije se bliži kraju

Bivši britanski premijer Toni Bler upozorio je da se era političke i ekonomske dominacije Zapada bliži kraju zbog ruskog napada na Ukrajinu i uspona Kine kao „druge supersile“ sveta. Bivši britanski premijer rekao je da zapadne sile moraju povećati svoje izdatke za odbranu kako bi zadržale svoju vojnu nadmoć.

On je rekao da je „brutalna i neopravdana” invazija Vladimira Putina na Ukrajinu pokazala da Zapad više ne može automatski da očekuje od velikih svetskih sila da se pridržavaju prihvaćenih međunarodnih normi.

„Kao rezultat Putinovih akcija, više se ne možemo oslanjati na kinesko rukovodstvo da se ponaša na način koji smatramo racionalnim“, rekao je on. „Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem da će Kina pokušati silom da zauzme Tajvan u bliskoj budućnosti. Ali ne možemo da zasnivamo našu politiku na sigurnosti da neće“, rekao je on.

On je rekao da će najveća geopolitička promena ovog veka doći iz Kine, a ne iz Rusije. „Približavamo se kraju političke i ekonomske dominacije Zapada“, rekao je on.

News1.rs / index

Foto: Aleks Marinkovic