Foto: unplash UX Gun

SAD i Japan održali su zajedničke vazdušne vojne vežbe

Više od 50 američkih i japanskih borbenih aviona nadletelo je vode u blizini Japana ove nedelje, usred rastućih tenzija sa Kinom i Rusijom, prenosi CNN.

Pored američkih borbenih aviona F-22, na nebu se moglo videti 20 japanskih lovaca F-15 i F-2 i tri američka izviđačka aviona.

Japanski i američki borbeni avioni leteli su nebom iznad Japanskog mora, Tihog okeana i Istočnog kineskog mora sa ciljem „unapređenje taktičkih veština i zajedničkog odgovora na krizne situacije“, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Ove nedelje, američki i japanski mornarički patrolni avioni takođe su izveli vežbu u blizini ostrva Nansei, japanske teritorije najbliže Tajvanu, i blizu klastera ostrva Senkaku, nenaseljenog lanca ostrva pod upravom Japana koje Kina smatra svojom teritorijom.

Kineski brodovi obalske straže i mornarice proveli su najviše vremena ove godine u vodama oko Senkakua, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije ove godine da su patrole kineske obalske straže u vodama koje okružuju ostrva „odgovarajuće vršenje suverenih prava Kine“.
U međuvremenu, kineski i ruski ratni brodovi su poslednjih nedelja sve prisutniji oko Japana.

News1.rs /TRT

Foto: unplash UX Gun