Foto: News1.rs

Mali medved je izlečen i vraćen u planinu kod struškog sela Radozda

Od povređenog i krajnje dezorijentisanog, do potpuno zdravog – pre nekoliko dana zbrinut medved vratio se danas u prirodu. Mali medved, prestravljen svime što mu se dešavalo poslednjih dana, pušten je u šumi iznad Elen kamena – Struga, Makedonija, odnosno područje gde je pronađen.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada je Goce Mitreski iz Struge zatekao medveda na putu za Radoždu u izuzetno teškoj situaciji. Veliki zaljubljenik u životinje i prirodu, nije mogao da ostavi bespomoćnu životinju bez hrane i medicinske pomoći, pa je učinio ono što bi malo ko imao hrabrosti. Odveo ga je i prvo odveo kod veterinara, gde je dobio lekarsku pomoć, kao i neophodne vitamine. Još uvek slab medved nije mogao odmah da se vrati u prirodu.

Posle čega je morao da bude zbrinut dok se ne oporavi, pa je Mitreski i to uradio. U međuvremenu, u stalnoj komunikaciji sa ekološkom inspekcijom, SVR Ohrid, Zoološki vrt Skoplje, ali i medved stručnjaci iz Bugarske. Sve zajedno, ali i briga i ljubav prema malom medvedu učinili su svoje. Za samo nekoliko dana medved, koji nije mogao da stoji na zadnjim nogama, jadno je zavijao od bolova, bio je dezorijentisan, od dezorijentacije nije mogao ni da nađe hranu, danas se vratio svom domu.

Činu povratka prisustvovali su i državni inspektor za zaštitu prirode Hasan Rustemi, policijski službenici granične službe, predstavnici Lovačkog preduzeća Prevezan – Struga i ONE MEDIA.

Slučaj povređenog medveda, kojeg ćemo zvati Srečko, pokazuje da u Makedoniji ima izuzetno humanih ljudi i ljubitelja prirode i životinja. Veliko hvala ZOO Skoplju koji je učinio sve da Mitreskog poveže sa stručnjacima koji su dali savete za Srečkovo što brže ozdravljenje.

Video: One Media ( News1.rs )

News1.rs

Foto: News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )