Podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju o trošku države

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

Vlada Srbije je ovom odlukom omogućila većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem vantelesne oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu.

Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike – rešavanje problema neplodnosti u Republici Srbiji.

Vlada Srbije dopunila je na današnjoj sednici odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i to u delu koji se odnosi na cene svinjskog mesa, kao i na ograničenje marže pri prodaji pilećeg mesa.

Donetom odlukom biće omogućeno snižavanje cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama, i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu, dok će istovremeno biti omogućena nivelacija cene svinjskog buta.

Vlada Srbije donela je, takođe, odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 odsto.

Na sednici je doneta izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se ona produžava sa sedam na 14 dana, a u cilju sprečavanja nestašice ovog naftnog derivata, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu.

Vlada je donela i odluku o privremenom ukidanju viza za ulazak u Srbiju za državljane Arapske Republike Egipat, s obzirom na to da se očekuje povećan broj turističkih poseta državljana ove zemlje, kao i potencijalnih investitora, a kako bi se stvorio povoljniji poslovni ambijent i unapredili bilateralni odnosi.

Odluka je jednostranog karaktera i nakon njenog stupanja na snagu, državljani Egipta, nosioci običnog pasoša, moći će u periodu od 30. jula do 30. septembra ove godine da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Srbije do 30 dana.

Odluka se primenjuje pod uslovom da oni putuju u okviru organizovane turističke grupe i da poseduju potvrdu o uplaćenom turističkom aranžmanu, dokaz o obezbeđenom povratku u državu porekla i pozivno pismo turističke agencije iz Srbije koja je organizator putovanja.

izvor> Vlada

foto> Vlada