Foto: News1.rs

Trpejca – selo sa najlepšom plažom na obali Ohridskog jezera

Na istočnoj obali Ohridskog jezera, na obroncima gde se planina Galičica spaja sa Ohridskim jezerom, nalazi se selo Trpejca.

Nadmorska visina naselja je približno 730 metara. Klima u naselju, uprkos znatnoj nadmorskoj visini, ima parohijske karakteristike, pa je umereno kontinentalna, a ne planinska.

Nekada ribarsko selo, danas je postalo luksuzno mesto za odmor koje se u velikoj meri oslanja na turizam tokom letnjih meseci. Trpejca ima oko 303 stanovnika i ima samo jednu školu, dve prodavnice i crkvu koja je nedavno podignuta na mestu gde je i bila. Selo je među lokalnim stanovništvom poznato i kao makedonski Sen Trope.

Meštani ovog sela pričaju o tome da je selo dobilo ime po ženi koja je bila supruga čoveka po imenu Trpe, a oni su je zvali Trpejca.

Teorija je da je počelo da se naseljava krajem 16. veka. Kroz vekove u velikoj meri se oslanjao na ribolov i trgovinu svojim resursima sa Ohridom i okolnim selima.

Turistima se nudi širok spektar aktivnosti kao što su ronjenje, plivanje, sunčanje, planinarenje, vožnja čamcem i pecanje.

Selo je duboko vezano za planinu Galičicu, koja se nalazi neposredno iznad nje. Meštanima je zato dozvoljen slobodan ulazak u Nacionalni park Galičica.

U blizini sela nalazi se manastir „Zaum“ (Presveta Bogorodica Zahumska), do kojeg se može doći samo čamcem i udaljen je oko 8 minuta brodom prema jugu.

VIDEO GALERIJA

Video : One Media ( News1.rs )

SPORT I REKREACIJA

Video: OneMedia (News1.rs )

Video : One Media ( News1.rs )

News1.rs

Foto: News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )