четвртак
септембар, 28

Joksimović: Evropski put Srbije je jasno zacrtan

Predstavljena u:

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas na Kalemegdanu, na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope, da je evropski put Srbije jasno zacrtan i da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je na „Festivalu Evrope“, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, obišla štandove zemalja članica EU, Vlade Srbije i Evropskog pokreta.

Ona je tom prilikom navela da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, pojačala i uozbiljila svoju evropsku priču, navodeći da zemlje članice Unije prepoznaju koliko je naša zemlja napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU.

Joksimović je izrazila uverenje da će u narednim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva u EU.

Prema njenim rečima, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

Ona je ukazala na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini, ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Evropski put Srbije nije uvek samo teška politička tema, već strateški cilj koji je vredan svakog truda, podvukla je ministarka i poručila da je trajektorija evropskog puta Srbije zacrtana i da idemo u dalje reforme, a samim tim i ka članstvu u EU.

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji, organizovalo je Festival Evrope na Kalemegdanu, gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

izvor i foto: Vlada.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB