Joksimović: Evropski put Srbije je jasno zacrtan

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas na Kalemegdanu, na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope, da je evropski put Srbije jasno zacrtan i da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je na „Festivalu Evrope“, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, obišla štandove zemalja članica EU, Vlade Srbije i Evropskog pokreta.

Ona je tom prilikom navela da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, pojačala i uozbiljila svoju evropsku priču, navodeći da zemlje članice Unije prepoznaju koliko je naša zemlja napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU.

Joksimović je izrazila uverenje da će u narednim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva u EU.

Prema njenim rečima, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

Ona je ukazala na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini, ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Evropski put Srbije nije uvek samo teška politička tema, već strateški cilj koji je vredan svakog truda, podvukla je ministarka i poručila da je trajektorija evropskog puta Srbije zacrtana i da idemo u dalje reforme, a samim tim i ka članstvu u EU.

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji, organizovalo je Festival Evrope na Kalemegdanu, gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

izvor i foto: Vlada.rs