Dolar i evro skoro izjednačeni prvi put u 20 godina

Američki dolar se skoro izjednačio sa evrom dostigavši najveću vrednost u poslednjih 20 godina. U utorak, 12. jula se za zajedničku evropsku valutu dobijalo 1,0003 zelenih novčanica jer investitori strahuju da će energetska kriza gurnuti privredu evrozone u recesiju.

Investitori su takođe zabrinuti jer sve veći broj kineskih gradova, uključujući komercijalni centar Šangaj, uvodi nova ograničenja za borbu protiv širenja lako prenosive podvarijante korona virusa Omikron, BA.5.

Dolaru ide u prilog ta neizvesnost, plus zabrinutost da bi američka inflacija mogla da dostigne novi, 40-godišnji maksimum u sredu, 13. jula.

To bi moglo da podstakne dalje agresivnije povećanje kamatnih stopa, što bi ojačalo američku valutu, posebno nakon izveštaja prošlog petka o zapošljavanju u SAD koji je bio bolji od očekivanog smanjivši tako zabrinutost od recesije.

Za razliku od Federalnih rezervi (FED) Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su u junu podigle kamatnu stopu najviše od 1994, Evropska centralna banka (ECB) nije povećavala troškove zaduživanja još od 2011.

Tekst citajte na> slobodnaevropa.org

foto> moneygossips.com