Foto: News1.rs

(VIDEO) Pešna – ogromna pećina koja je dobila ime po sestri Marka Kraljevića

Pešna je jedna od pećina u Severnoj Makedoniji, koja je proglašena spomenikom kulture. Na zidovima pećine gnezde se laste, a u njenoj unutrašnjosti žive slepi miševi. O lepoti pećine pisao je i Njujork tajms, koji u svom članku upoređuje pećinu sa scenama iz filma Gospodar prstenova.

Pešna – ogromna pećina koja je dobila ime po sestri Marka Kraljevića Foto: News1.mk

Pešna pećina se nalazi šest kilometara od Makedonskog Broda.

Otvor je visok 40 metara i širok 56 metara. Dužina pećine je 124 metra. Makedonski speleolozi tvrde da je to pećina sa najvećim otvorom na Balkanu.

Na krajnjem severnom delu pećine izvor izbija za vreme obilnih kiša ili posle otapanja snega. U sušnim periodima godine izvor skoro potpuno presuši.

Ljudi koji tamo žive veruju da voda ponire oko sela Krapa, koje se nalazi na većoj nadmorskoj visini, i da voda formira nekoliko jezera i vodopada, koji se smatra najvećim pećinskim sistemom u Makedoniji, dug oko deset kilometara.

Ova pećina je dobila ime po sestri Marka Kraljevića – Pešni. Prema predanju Marko Kraljević je u 14. veku sagradio kuću za svoju sestru. Sagradio je kuću na samom početku pećine, koja je kasnije nazvana Pešna.

Sa ogromnim i debelim kamenim zidovima, kuća podseća na malu tvrđavu. Zahvaljujući debelim kamenim zidovima, deo utvrđenja ostao je do danas i može će da se vidi.

Ovo remek-delo prirode svojom veličanstvenom veličinom, svojom grandioznošću i lepotom ostaviće vas bez daha.

VIDEO

Video: OneMedia (News1.rs )

News1.rs

Foto: News1.rs

Video: OneMedia (News1.rs )