Zašto je Sjeverni tok 1 od krucijalne važnosti?

Njemačka, četvrta svjetska ekonomija, priprema se za sve moguće scenarije uključujući i onaj u kojem sasvim prestaje dotok ruskog gasa u trenutku kada prođe uobičajenih 10 dana predviđenih za remont na velikom gasovodu Sjeverni tok 1, pise slobodnaevropa.org.

Radovi na održavanju gasovoda, koji dovodi ruski gas direktno u Njemačku, počeli su 11. jula, ali Berlin uzima u obzir mogućnost da Kremlj preko prirodnog gasa vrši politički pritisak na Zapad, što Moskva negira.

Ovo su neki od rizika u slučaju da period obustave dostave potraje duže ili se gasovod otvori sa smanjenim dotokom prirodnog gasa.

Zašto je Sjeverni tok 1 od krucijalne važnosti?

Sjeverni tok 1 je najveći gasovod iz Rusije za Njemačku koji dovodi 55 milijarde kubnih metara plina godišnje. Njemačka je potrošila 100 milijardi kubnih metara gasa prošle godine.

Tranzit ruskog gasa kroz Poljsku je prestao ove godine, a dovod preko Ukrajine je smanjen zbog rata.

Polovina njemačkih domaćinstava grije se na gas, naročito od oktobra do marta i u slučaju da se Sjeverni tok 1 ne otvori nakon remonta odgodio bi planove za punjenje skladišta gasa prije zime.

Skladišta bi u teoriji mogla zadovoljiti nacionalne potrebe dva do mjesec i po dana, ali su samo 64,6 posto popunjene, u poređenju s ciljem da do 1. oktobra budu puna 80 posto kapaciteta.

U međuvremenu, alternativna tržišta gasa su skučena u cijelom svijetu, a cijene su skočile od prošle godine kako raste potražnja nakon pandemije.

Tekst citajte na> slobodnaevropa.org

foto>REUTERS