Petkoviću zabranjeno da poseti Kosovo i Metohiju

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini danas su zabranile da poseti pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Petković je trebalo da danas poseti Gornje Kusce, gde su ga čekali meštani kako bi zajedno proslavili Petrovdan i otvorili velelepni trg, koji je izgradila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nakon toga, bilo je predviđeno da obiđe Zvečan i Leposavić i da sa meštanima razgovara o svim problemima i o tome na koji način oni mogu da se rešavaju, pri čemu je trebalo da poseti i nekoliko socijalno ugroženih porodica.

Petković je tim povodom rekao da i na današnji veliki praznik Petrovdan Aljbin Kurti nastavlja da se iživljava i gazi sve sporazume, pogotovo onaj o zvaničnim posetama, dodavši da je na vreme najavio svoju posetu.

Ako se Kurti ovako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, ako se meni, mimo svih sporazuma i dogovora, zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije, jasno vam je kako se onda tek Priština odnosi prema srpskom narodu na Kosmetu, koji svaki dan ispašta zbog terora Aljbina Kurtija, poručio je Petković.

On je preneo da je o kršenju ovog sporazuma i ponašanju Aljbina Kurtija odmah obavestio Miroslava Lajčaka, predstavnike Evropske unije i SAD, dodavši da je dobio odgovor da je ovo jasno kršenje sporazuma, ali i da se radi o nekakvim tehničkim greškama, zbog čega danas nije mogao da uđe na prostor Kosova i Metohije.

Petković je istakao da je čudno da se o tehničkim greškama uvek radi kada su u pitanju Srbi i predstavnici Beograda, dodavši da je poslao novu najavu i da će sutra u isto vreme ponovo biti na prelazu Končulj kako bi se uverio da li je reč o tehničkoj grešci ili o samovolji Aljbina Kurtija.

Autor: kim.gov.rs

foto> kim.gov.rs