Moskovski biznis centar. Foto: News1.rs

Blumbergova analiza: Rekordni suficit Rusije

Suficit na tekućem računu Rusije dostigao je rekordnih 70,1 milijardu dolara u drugom kvartalu ove godine.

To se dogodilo pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i drugih dobara pomogli da se neutrališe uticaj američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, prenosi „Blumberg“.

Kolaps uvoza uzrokovan sankcijama doprineo je suficitu, koji je ključan za ekonomski spas te zemlje u vreme kada SAD i njeni saveznici nastoje da je izoluju Ukupan suficit tekućih plaćanja za prvih šest meseci 2022. dostigao je 138,5 milijardi dolara, saopštila je centralna banka.

Prema danas objavljenim podacima Centralne banke Rusije, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu od najmanje 1994. godine. Stanje tekućeg računa je najšira mera trgovine robom i uslugama.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio 153,1 milijardu dolara, što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom kvartalu, prema podacima Banke Rusije.

Uvoz je takođe pao u periodu april-jun na 72,3 milijarde dolara sa 88,7 milijardi dolara u prethodna tri meseca.

Rastući suficit na tekućem računu, u kombinaciji sa strogom kontrolom kapitala koja ima ograničenu potražnju za devizama, pomogao je da rublja postane valuta sa najboljim učinkom ove godine među konkurentima na tržištu u razvoju.

News1.rs / Bloomberg

Foto: News1.rs