Momirović: Modernizacija dva najveća aerodroma za više putnika i nova radna mesta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će modernizacijom i proširenjem kapaciteta aerodroma u Beogradu i Nišu, Srbija postati jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u Evropi.

Momirović je, nakon sastanka na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, posvećenom trenutnim aktivnostima na modernizaciji i proširenju naša dva najveća aerodroma, kao i aktelnom stanju u avio sektoru, obišao novootvoreni deo Terminala C.

Ministar je naveo da se na Aerodromu „Nikola Tesla“ realizuju investicije u njegovo proširenje, najveće te vrste na čitavom Balkanu, naglasivši da će, nakon modernizacije i proširenja putničkog terminala, izgradnje nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica, ovaj aerodrom dobiti savremeni izgled po svetskim standardima.

On je dodao da je potrebno nastaviti sa snažnom podrškom investiranju u naše aerodrome, ali i pružiti podstrek našem nacionalnom operateru Er Srbiji kako bi ona postala jedan od najprepoznatljivijih brendova u Evropi, kada je reč o avio saobraćaju.

Uprkos korona krizi koja je pogodila avijaciju na svetskom nivou, Vlada Srbije nastavila je sa ulaganjima u naše aerodrome, kao i u ravnomerni regionalni razvoj, podsetio je Momirović.

Današnjem sastanku su prisustvovali i generalni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoa Berizo i direktor privrednog društva Aerodromi Srbije d.o.o Niš Mihajlo Zdravković.

Zdravković je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni dogradnjom novog objekta i rekonstrukcijom postojećeg na niškom aerodromu.

Berizo je napomenuo da se u okviru aerodromskog kompleksa u Beogradu odvijaju veliki radovi na modernizaciji i proširenju putničkog terminala i izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica.

Prema njegovim rečima, poseban fokus stavljen je na održivo poslovanje, tako da se u bliskoj budućnosti očekuje otvaranje solarne farme i postrojenja za tretman otpadnih voda i čvrstog otpada.

Celokupni projekat modernizacije, rekonstrukcije i proširenja ima za cilj da podstakne rast saobraćaja, stvori dodatnu vrednost i poboljša iskustvo i udobnost putnika. Imamo snažnu ambiciju da postanemo novo čvorište u istočnoj Evropi,zaključio je Berizo.

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu trenutno se izvode radovi na izgradnji umetnute piste koja će biti dugačka 3.500 metara i biće duža čak i od postojeće.

Takođe, izvode se radovi na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrucije, kao i na instalacijama sistema svetlosnog obeležavanja.

U toku je i proširenje i dogradnja terminala čija će se površina povećati sa sadašnjih oko 55.000 kvadratnih metara na preko 100.000 kvadratnih metara, dok će se godišnji kapacitet povećati sa 6 miliona putnika na skoro 14 miliona.

Dogradnjom terminalne zgrade na Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu moći će da se opsluži 6 vazduhoplova istovremeno.

Imaće pet izlaza (gejtova) i mogućnost korišćenja avio mosta, što sada ne postoji, kao i oko 700 kvadratnih metara komercijalnog prostora i omogućiće značajno bolji konfor putnika i veći broj pratećih sadržaja.

izvor> Vlada

foto> Vlada