Njujork Tajms: Amerika ukida naftni embarfo Rusiji

U rata u Ukrajini i pojačanih sankcija Rusije od zapadnih zemalja, Njujork tajms piše da će se strategija Sjedinjenih Država uskoro promeniti. Džozef Bajden je već naložio svojim saradnicima da izrade plan koji će omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cenama, pise Njujork Tajms.

Zvaničnici Bele kuće strahuju da bi nova runda evropskih sankcija usmerenih na protok ruske nafte mogla da dovede do novog skoka cena energenata do kraja godine. To će naneti veliki udarac zapadnim ekonomijama, posebno Sjedinjenim Državama.

Da bi sprečile takav ishod, američke vlasti žele da izađu sa planom kojim se neće prekršiti sankcije uvedene Rusiji, ali istovremeno omogućavaju ruskoj nafti da stigne do svetskih tržišta, ali po znatno sniženoj ceni.

Lideri EU već su postigli sporazum o ruskom embargu na naftu, koji treba da stupi na snagu do kraja godine. Plan je da se smanji zavisnost od ruskih energetskih izvora u nekoliko faza, dok je potpuna obustava uvoza planirana za decembar ove godine.

Iako je i sam Bajden podsticao uvođenje embarga, zajedno sa drugim paketima sankcija, čini se da se američki predsednik plaši poremećaja na svetskom tržištu koji će izazvati embargo.

Analitičari su izračunali da bi drastično smanjenje isporuka moglo da pokrene cene nafte do 200 dolara po barelu ili više, što znači da Amerikanci plaćaju sedam dolara za gas. Globalni rast mogao bi da se promeni jer potrošači i preduzeća smanjuju troškove kao odgovor na veće cene goriva i zato što su centralne banke, koje već podižu kamatne stope u pokušaju da smanje inflaciju, primorane da dodatno povećaju troškove zaduživanja.
Bajden sada želi da ubedi predstavnike mnogih zemalja, kao i poslovne lidere, da odobre globalno ograničenje cene nafte, koja će se i dalje uvoziti iz Rusije.

To je, piše Njujork tajms, novi i neprovereni pokušaj da se Rusija primora da proda svoju naftu svetu po visokim popustima. Zvaničnici američke administracije i Bajden kažu da je cilj dvostruki: oslabiti vojnu mašinu Moskve i smanjiti pritisak na potrošače energije širom sveta koji se suočavaju sa porastom cena goriva.

izvor>Njujork Tajms

foto: International Business Times AU