Ambasada SAD u Srbiji pozvala je vlasti da nađu ubice braće Bitići

Ambasada SAD u Srbiji pozvala je vlasti u Srbiji da privedu pravdi počinioce i one koji su zataškali ubistva braće Bitići pre 23. godine.

Ambasada na godišnjicu ubistava trojice američkih državljana, Jilija, Agrona i Mehmeta Bitići, podsetila da je prošla još jedna godina bez raspleta za ožalošćenu porodicu, pise slobodnaevropa.org.

„Još jedna godina u kojoj srpsko pravosuđe nije nikog privelo pravdi zbog ovog mučkog ratnog zločina. Nećemo zaboraviti taj zločin“, stoji u saopštenju ambasade SAD.

Američki državljani albanskog porekla Ili (Ylli), Agron i Mehmet Bitići (Bytyqi) ubijeni su 1999. godine u Srbiji, nakon rata na Kosovu.

Oni su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Tekst citajte na> slobodnaevropa.org

foto> slobodnaevropa.org