понедељак
септембар, 25

Poruka iz Kine: Testiramo zver !

Predstavljena u:

Kina se sprema da počne testiranje letelice, opisane kao letelice od „istorijskog i strateškog značaja“. Kineski mediji spekulišu da je u pitanju bombarder H-20, po dizajnu američkog B-2. Testiranje nove letelice nedugo nakon porinuća najvećeg ratnog broda u istoriji Kine, nosača aviona klase „003”, ali i niz rizičnih manevara na Pacifiku.

Tajanstvena letelica prekrivena velikim platnom, takva fotografija je Kinezima najavila predstavljanje nove letelice vazduhoplovstva, koju zvaničnici u Pekingu najavljuju kao događaj od „istorijskog i strateškog značaja”.
Iako nije saopšteno o kom je avionu reč, mediji u Pekingu spekulišu da će platno biti skinuto sa strateškog bombardera nove generacije H-20, čije je predstavljanje najavljeno na aeromitingu u Džuhaju prošle jeseni.

Prvi let nove letelice najavio je šef kineskog Centra za testiranje aviona Ge Heping.

Kineske vlasti saopštile su ranije da je u toku izrada strateškog bombardera, čija je pojava donekle otkrivena prošle godine u video-snimku koji promoviše prijem regruta u redove Ratnog vazduhoplovstva.

Prema dostupnim informacijama, nova letelica će biti veoma slična američkom bombarderu B-2, a imaće domet od oko 12.000 kilometara, odnosno dovoljan za izvođenje dejstava protiv ciljeva u Australiji ili zapadnoj obali Sjedinjenih Država. Amerike.

klasa „003“
Kina je nedavno lansirala novi nosač aviona, dug skoro 300 metara, opremljen katapultima za lansiranje i hidrauličnim užadima za zaustavljanje letelice. Kada bude završen, „Fuđijan“ ili „003“ biće, prema američkim vojnim analitičarima, „najveći i najmoderniji“ nosač aviona izgrađen van SAD.

Gotovo u isto vreme, Japan je u patrolu poslao „Izumo”, nekadašnji nosač helikoptera, koji je, u skladu sa novom vojnom strategijom Tokija, pretvoren u nosač aviona.

News1.rs / rts

Foto: Ministarstvo odbrane Kine

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB