Gradonačelnik Šapić naložio niz preventivnih mera zbog najavljenih vremenskih nepogoda

Gradonačelnik Beograda i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Aleksandar Šapić naložio je Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima da komunalni sistem Grada Beograda sprovede niz preventivnih mera zbog najava mogućih novih obilnih padavina.

– Prva mera je da se sve kritične tačke mašinski i ručno dobro očiste. Tu, pre svega, akcenat treba da se stavi na tačke poslednjeg potopa i lokacije u Zemunu, na Čukarici, u Novom Beogradu, na levoj obali Dunava i Voždovcu. Čišćenje da se odnosi na gajgere, rigole i na velike šahte. Zatim, da se dobro provere sve crpne stanice i da se otklone eventualni nedostaci, a da se posebno obratiti pažnja na one najveće. Istovremeno da se obezbede agregati za alternativno napajanje crpnih stanica ukoliko dođe do nestanka struje, te da „Elektrodistribucija Beograd” uvede stalna dežurstva i da se obezbedi paralelno napajanje strujom svih crpnih stanica u slučaju potopa. Sledeća mera podrazumeva da se uvede stalno dežurstvo opštinskih štabova u naredna 72 sata. Centar za socijalni rad treba da obezbedi spisak ljudi sa invaliditetom koji žive u suterenu ili u prizemlju, „Parking servis” da onemogući izdavanje parking-mesta ispod nivoa zemlje i, ukoliko procene da je potrebno, evakuišu postojeća vozila sa svih nižih nivoa. Naložio sam i da „Javno osvetljenje” ima stalna dežurstva u naredna 72 sata i da reaguju u skladu sa situacijom, te da GSP „Beograd” uvede dežurstva i napravi plan, ako bude potrebno, obustave linija javnog prevoza na kritičnim deonicama. Tu pre svega mislim na tramvaje i na trolejbuse. „Veterina Beograd” posebno treba da obrati pažnju na sve lokacije koje se procene rizičnim, te da povede računa o napuštenim i uplašenim životinjama – istakao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Šapić je naveo još jednu preporuku koja se odnosi na stalno dežurstvo upravnika zgrada uz obavezno pristupanje čišćenju okoline zgrada, slivnika, rešetki, oluka i slično.

– Nadam se da u sledeća 72 sata nećemo doživeti nevreme koje nas je zadesilo pre dva dana, ali sam isto tako siguran da ćemo ga daleko spremnije i bolje dočekati – rekao je Aleksandar Šapić u izjavi za Beoinfo.

izvor>beograd.rs

foto> Arhiva