Izvoz ulja omogućen samo subjektima registrovanim za njegovu proizvodnju

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, kojom se produžava rok za korišćenje dodatnih vaučera do 30. novembra tekuće godine.

Odluka je doneta zbog velikog interesovanja građana i otežane mogućnosti da rezervišu smeštaj do prvobitno navedenog datuma.

Imajući u vidu da vaučeri u vrednosti od 5.000 dinara, imaju rok korišćenja do 30. novembra 2022. godine, izmenom se omogućava i jednak rok korišćenja i za korisnike vaučera u opticaju od 10.000 i 15.000 dinara.

Vlada Srbije donela je izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se izvoz ulja omogućava samo privrednim subjektima koji su registrovani za delatnost proizvodnje ulja, imajući u vidu da žetva suncokreta počinje sredinom avgusta, pa je neophodno da se rasterete skladišni kapaciteti.

Na sednici je data saglasnost na izmenjenu Odluku o utvrđivanju cena rezervisanih poštanskih usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Izmena cenovnika doneta je kako bi se ublažili negativni efekti razlike između ostvarenog prihoda i troška obavljanja univerzalne poštanske usluge, zaštite interesa preduzeća i države, kao i poštovanja standarda i parametara kvaliteta.

Predloženo povećanje cena odnosiće se na pismo mase do 20 grama, na preporučene pošiljke do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju, kao i na pisma sa označenom vrednošću mase do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Takođe, na sednici je doneta odluka o upućivanju jednokratne novčane pomoći Demokratskoj Republici Sao Tome i Prinsipe u iznosu od 100.000 američkih dolara, a u cilju otklanjanja posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu prijateljsku zemlju.

izvor> Vlada

foto> Vlada