Dečak iz Srbije prebačen je na lečenje u Italiju zbog nove vrste hepatitisa

Devetogodišnji dečak za koji se sumnja da ima hepatitis nepoznatog porekla prebačen je sa Instituta za majku i dete u bolnicu u Bergamu u Italiji, gde će lekari odlučiti da li mu je potrebna transplantacija jetre.

Dete je na beogradsku kliniku stiglo iz bolnice u Čačku, njegovo trenutno opšte stanje je dobro, rekla je za RTS načelnica odeljenja hepatologije u Institutu za majku i decu.
Prema njenim rečima, u Institutu za majku i decu nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novu vrstu hepatitisa nepoznatog porekla, prijavljenih u više od 20 zemalja.

Još nije potvrđeno da li dečak ima misteriozni oblik hepatitisa, do sada registrovan u više od 20 zemalja sveta, iako je istraživanje Instituta za majku i dete završeno. Hepatitis A, ili „normalna” žutica je isključen, iako su lekari prvo pomislili na bolest zbog žute boje kože deteta. Zatim su urađeni i drugi testovi i analize kako bi se utvrdilo da li dete ima hepatitis nepoznatog porekla, čiji uzrok i način prenošenja još uvek nisu poznati širom sveta, ali se sumnja da je uzrokovan adenovirusom 41.

foto:missZDRAVA – 24sata