Upad pripadnika ROSU u Štrpce novi pritisak na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je rano jutros više od 30 pripadnika ROSU pod punom opremom upalo u Štrpce s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini.

U saopštenju se navodi da su specijalci Rosu raspoređeni na više lokacija – blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu „Šarski odred“ na Brezovici, u zgradu jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu TV Herc, u objekat pošte u selu Drajkovce, pretresali su zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere i penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere, koje ne rade više godina.

Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom na to da je danas seoska slava Sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere, koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme, što su i proveravali prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce i maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše.

Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju ROSU u ovoj srpskoj sredini, ističe se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada