Vučić pozvao Makedoniju da razmisli o francuskom predlogu za rešavanje spora sa Bugarskom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu televiziji Sitel, povodom francuskog predloga za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom, da Skoplje ne treba da odbaci evropski predlog pre nego što dobro razmisli o nacionalnim interesima.

Aleksandar Vučić je televiziji Sitel rekao da Severna Makedonija treba da vodi svoju zemlju napred, da je dobro biti na evropskom putu i otvarati mogućnosti za privlačenje investicija, prenosi agencija MIA.


Aleksandar Vučić je televiziji Sitel rekao da Severna Makedonija treba da vodi svoju zemlju napred, da je dobro biti na evropskom putu i otvarati mogućnosti za privlačenje investicija, prenosi agencija MIA.

„Šta je za vas alternativa? Pitaće Bugare za nešto, pitaće druge za nešto drugo. Uvek će se naći nešto. Ali gurajte svoju zemlju napred. Na kraju krajeva, da li će neko otvoriti klaster više ili klaster manje nije suštinsko pitanje, nije ni najvažnije. Ali dobro je biti na evropskom putu, dobro je otvoriti mogućnosti za privlačenje investicija. To je važno, to je dobro“, rekao je Vučić.

Kako prenosi MIA, Vučić je  rekao i da smatra da, iako postoje prepreke na evropskom putu, one treba da se rešavaju i uklanjaju jedna po jedna.

Ocenio je da Skoplje ne treba da odbaci evropski predlog pre nego što dobro razmisli o nacionalnim interesima.

U Severnoj Makedoniji sinoć je održan peti po redu protest opozicije protiv francuskog predloga za rešavanje spora sa Bugarskom, koja smatra da je pre početka pregovora EU sa Skopljem potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, iako u Severnoj Makedoniji, prema rezultatima popisa objavljenim u sredu, živi oko 3.500 Bugara.

Francuski predlog rezultat je diplomatske inicijative, koju je krajem prošle godine pokrenuo predsednik Emanuel Makron.

Nekoliko meseci kasnije, Skoplje i Sofija su dobili nacrt sporazuma, prema kojem bi dve strane pristale na dogovor nakon čega bi bila održana prva međuvladina konferencija EU i Severne Makedonije.

Naredna, pak, bila bi zakazana tek pošto bi bugarska manjina bila upisana u ustav Severne Makedonije.

Ostala pitanja, prema tom planu, bila bi rešavana tokom pregovora EU i Severne Makedonije.

News1.rs / MIA

Foto: FB Aleksandar Vucic