Gradonačelnik Šapić: Tokom jučerašnjeg nevremena na terenu angažovano više od 400 ljudi

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom nevremena koje je sinoć zadesilo Beograd obratio se na konferenciji za medije, najavljujući da će to ubuduće biti praksa u sličnim situacijama. On je precizirao da je noćas na terenu bilo više od četiristo ljudi, jer je količina padavina bila nezapamćena, u pojedinim delovima grada veća nego tokom poplava 2014. godine. 

– Padavine u Beogradu su počele juče oko 18 časova, a njihova procenjena količina u centralnim gradskim opštinama bila je blizu 45 litara po kvadratnom metru, u rubnim opštinama i više od 50 litara. Sve više od 20 litara po kvadratnom metru tretira se kao nepogoda. Prosek padavina za jul do sada je bio 30 litara mesečno, a daću vam primer da je samo u Zemunu za tih nekoliko sati palo 128 litara, u Novom Beogradu 86, a u nekim delovima Vračara 70 litara. Zbog toga smo dobili nove neuralgične tačke za koje nismo znali da postoje – naveo je Šapić.

Gradonačelnik je precizirao da je obaveštenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda stiglo tek u 21.24 časa, te da su ekipe gradskih službi već bile na terenu. Tada je prognozirana ukupna količina padavina od 15 do 30 litara, a u proseku palo je duplo više. 

– Važno je da u ovakvim vanrednim situacijama budemo u stanju pripravnosti, te da se ubuduće bolje organizujemo i sinhronizujemo. Podsetiću vas i na to da fi naših cevi za lokalne ulice iznosi između 20 i 60 centimetara, a za magistralne 100 i više. Tamo gde su bile rekonstrukcije, poput dela kod Hitne pomoći gde se stvarao najveći basen, sada nismo imali problema. Zato je važno da se prilikom rekonstrukcija ulica menjaju i cevi iako nisu potpuno dotrajale, već ako se uoči da treba da budu protočnije – istakao je Šapić.

Gradonačelnik je rekao i da je bilo problema u snabdevanju električnom energijom, ali se na vreme reagovalo, jer bi u suprotnom trebalo mnogo više vremena da se ponovo pokrenu trafoi u koje je ušla voda. 

– Sinoć smo bili na terenu sa svim raspoloživim kapacitetima, verovatno ćemo u budućnosti moći i brže da reagujemo. Na najveći deo stvari koje su se juče desile i koje će se dešavati, jer nam se klima menja, nećemo moći da utičemo, ali ćemo moći da obavestimo građane, da kažemo ljudima da kada krene kiša ostanu kod kuće sledećih sat vremena. Insistiraću da Sekretarijat za saobraćaj za sve neuralgične tačke, a sada smo dobili i nove, izradi saobraćajne znake koji će ljude upozoravati da tu u slučaju velikih padavina ne prolaze – rekao je Šapić.

On je dodao da je potrebno da se uz pomoć medija izvrši neka vrsta edukacije ljudi kako bi shvatili kolika je opasnost moguća ukoliko ne budu oprezni.

– Kada je reč o slivnicima, činjenica je da oni mnogo bolje funkcionišu nego pre nekoliko godina, ali je takođe i činjenica da količina prljavštine koju nanese voda može da prouzrokuje zapušavanje slivnika. To je ono na čemu treba da se radi i pokušaćemo da naše službe pojačamo maksimalno – precizirao je Šapić. 

Šapić je naglasio da se iz ovakvih situacija treba izvući pouka, a ne da se traže krivci i dodao da je važno da se pred najavljene padavine za petak ove nedelje svi što bolje pripremimo. 

– Medije molim da na vreme obaveste Beograđane o najavama padavina za petak, a mi ćemo biti na terenu da probamo da preduhitrimo situaciju i da budemo daleko spremniji, jer sada dva dana unapred znamo da su najavljene padavine – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je ovom prilikom pokazao i fotografije posledica vremenskih nepogoda iz najrazvijenijih gradova širom Evrope rekavši: 

– Ovako izgledaju Pariz, Luksemburg, Keln, Prag, London, Beč i mnogi drugi evropski gradovi kada ih pogodi nevreme. Nažalost, ovako nakon poplava izgledaju i veliki evropski gradovi, gradovi kakvim i mi težimo da budemo, i eto, Beograd ipak nije „najgori od sve dece” – zaključio je Šapić. 

Konferenciji za medije prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Aleksandar Savić i Cvijo Babić, kao i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš. 

izvor> beograd.rs

foto> beograd.rs