субота
март, 25

Mihajlović: Regionalno povezivanje u gasnom sektoru strateški interes Srbije

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su energetska sigurnost, nezavisnost i diverzifikacija u gasnom sektoru najvažnije teme za Srbiju jer od toga zavise ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost.

Mihajlović je na konferenciji „Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije“, koju je organizovao Kongres srpsko-američkog prijateljstva, istakla da će Srbija završetkom interkonekcije sa Bugarskom dobiti mogućnost da ima više različitih dobavljača gasa.

Ona je poručila da je povezivanje u gasnom sektoru i sa drugim državama u regionu naš zadatak i interes jer će nam to osigurati energetsku bezbednost i nezavisnost, samim tim i političku stabilnost.

Nalazimo se u veoma teškim i izazovnim vremenima, nadamo se kraju rata u Ukrajini, ali nas posle toga svakako čekaju ekonomska i energetska kriza, sa kojima ćemo morati svi zajedno da se borimo, ocenila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je današnja konferencija izuzetno važna i za Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP), ali i za skupštinsku grupu prijateljstva sa Izraelom, i Srbija želi da vidi sva iskustva koja Izrael ima kada je reč o razvoju obnovljivih izvora energije, kao i sve što SAD planiraju i rade kada je u pitanju tečni prirodni gas (LNG).

Srbija je centralna država Zapadnog Balkana i za ceo region je važno da budemo stabilni i nezavisni, istakla je Mihajlović.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je ovo bitna i hitna konferencija o temi koja je važna za sve, a to je trenutna energetska situacija.

Svedoci smo velikih promena u energetskom sektoru u celoj Evropi i važno je da intenziviramo razgovore o diverzifikaciji. Takođe, bitan je i nastavak saradnje sa Srbijom o pitanjima koja su u obostranom interesu, rekao je Hil, zahvalivši potpredsednici Vlade na saradnji.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan zahvalio je Mihajlović na jačanju saradnje u oblasti energetike u poslednje dve godine, posebno kada je reč o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Jedan od osnivača KSAP-a Vladimir Marinković rekao je da je energetika geopolitička tema i da je saradnja sa SAD u tom smislu veoma bitna, posebno imajući u vidu da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi.

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Jovana (22) studira arhitekturu i vozi kamion, a kada...

Umesto da se igra sa lutkicama kao i njene vršnjakinje, Jovana Mitrović (22) iz Beograda je kao...

(FOTO) Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu...

Neverovatna scena sinoć na Gradini: Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu između motora i hladnjaka!? ...

VIDEO Blam najprovokativnije voditeljke: Pala usred emisije, videlo se...

Zasigurno najprovokativnija, a za mnoge i najlepša voditeljka doživela je blam karijere. Ipak, i tada je uspela...

Danas živi u luksuzu i jedna je od naših...

Ovo je iznenadilo mnoge. Pevačica Jana Todorović jedna je od najtraženijih na brojnim privatnim veseljima, a mnogi je...

Prilikom pretresa stana osumnjičenog pronađeno više od 950 gr...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su S. B. (1995) iz Kraljeva zbog postojanja osnova sumnje...

(VIDEO)Đorđe Đoković u suzama, mama Dijana ga teši: Noletovog...

Emotivni dani za porodicu Đoković. Saška i Đorđe Đoković pre nekoliko dana su postali roditelji dečaka Aleksandra, a...
FB