Mihajlović: Regionalno povezivanje u gasnom sektoru strateški interes Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su energetska sigurnost, nezavisnost i diverzifikacija u gasnom sektoru najvažnije teme za Srbiju jer od toga zavise ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost.

Mihajlović je na konferenciji „Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije“, koju je organizovao Kongres srpsko-američkog prijateljstva, istakla da će Srbija završetkom interkonekcije sa Bugarskom dobiti mogućnost da ima više različitih dobavljača gasa.

Ona je poručila da je povezivanje u gasnom sektoru i sa drugim državama u regionu naš zadatak i interes jer će nam to osigurati energetsku bezbednost i nezavisnost, samim tim i političku stabilnost.

Nalazimo se u veoma teškim i izazovnim vremenima, nadamo se kraju rata u Ukrajini, ali nas posle toga svakako čekaju ekonomska i energetska kriza, sa kojima ćemo morati svi zajedno da se borimo, ocenila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je današnja konferencija izuzetno važna i za Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP), ali i za skupštinsku grupu prijateljstva sa Izraelom, i Srbija želi da vidi sva iskustva koja Izrael ima kada je reč o razvoju obnovljivih izvora energije, kao i sve što SAD planiraju i rade kada je u pitanju tečni prirodni gas (LNG).

Srbija je centralna država Zapadnog Balkana i za ceo region je važno da budemo stabilni i nezavisni, istakla je Mihajlović.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je ovo bitna i hitna konferencija o temi koja je važna za sve, a to je trenutna energetska situacija.

Svedoci smo velikih promena u energetskom sektoru u celoj Evropi i važno je da intenziviramo razgovore o diverzifikaciji. Takođe, bitan je i nastavak saradnje sa Srbijom o pitanjima koja su u obostranom interesu, rekao je Hil, zahvalivši potpredsednici Vlade na saradnji.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan zahvalio je Mihajlović na jačanju saradnje u oblasti energetike u poslednje dve godine, posebno kada je reč o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Jedan od osnivača KSAP-a Vladimir Marinković rekao je da je energetika geopolitička tema i da je saradnja sa SAD u tom smislu veoma bitna, posebno imajući u vidu da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi.