петак
март, 31

DW: Nemačke firme više nisu u prvoj ligi, dok SAD i dalje dominiraju

Nemačke firme sve više gube težinu na svetskim berzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. samo još dve. U prvoj polovini 2022. nijedna nemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom SAP sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara, koji je, međutim, tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koja od spajanja sa Praxair-om ima sedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramco je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu – a sledi američki Apple. Sve u svemu, međutim, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama: sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Gugla) Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrednija evropska kompanija, je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007. dakle pre finansijske krize od 100 najvrednijih kompanija širom sveta svet su 46 su bilie iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

NEWS1.RS / DW

Photo by Karsten Würth

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB