понедељак
септембар, 25

DW: Nemačke firme više nisu u prvoj ligi, dok SAD i dalje dominiraju

Nemačke firme sve više gube težinu na svetskim berzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. samo još dve. U prvoj polovini 2022. nijedna nemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom SAP sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara, koji je, međutim, tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koja od spajanja sa Praxair-om ima sedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramco je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu – a sledi američki Apple. Sve u svemu, međutim, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama: sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Gugla) Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrednija evropska kompanija, je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007. dakle pre finansijske krize od 100 najvrednijih kompanija širom sveta svet su 46 su bilie iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

NEWS1.RS / DW

Photo by Karsten Würth

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB