Foto: ilustracija DW / irna

DW: O čemu su pričali Vladimir i Emanuel par dana pred rat?

Jedan dokumentarni film otkriva detalje razgovora francuskog predsednika Makrona sa ruskim predsednikom Putinom u februaru ove godine, i istražuje zašto Makron i dalje želi direktnu komunikaciju sa Moskvom – javlja DW.

Četiri dana pre nego što je Rusija napala Ukrajinu,Emanuel Makron je očajnički telefonirao sa Vladimirom Putinom u pokušaju da ga odvrati od rata.

Dvosatni razgovor je finalna scena dokumentarnog filma „Predsednik, Evropa i rat“ novinara Gija Lagašea. On je posmatrao francusku vlast tokom predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine.

Saradnici francuskog predsednika prate telefonski razgovor sa Putinom preko zvučnika u susednoj sobi. Zapisuju beleške, doturaju ih Makronu.

On i Putin se oslovljavaju imenima i ne persiraju. „Vladimire, možeš li da mi objasniš svoje viđenje situacije?“, pita Makron. „I da mi otvoreno – kako smo navikli – objasniš tvoje namere?“

„Šta da kažem?“, uzvraća Putin. „Znaš šta se desilo.“ A onda priča kako je Ukrajina povredila sporazume iz Minska koji je trebalo da okončaju rat sa separatistima u Donbasu. Putin priča i da Kijev ima nuklearno oružje, što kod Makrona nailazi na nevericu. Šef Kremlja još kaže da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ništa ne čini da sprovede Minsk. „On vas laže“, poručuje Makronu.

Šta Makron hoće?

Dokumentarac otkriva Makronove pokušaje da posreduje u zadnji čas i vodi gledaoca iza kulisa. Tu su razgovori sa Putinom koji na kraju ostaju uzaludni.

Novinar Lagaše je na pariskoj premijeri filma rekao da je želeo da pokaže kako je politika kompleksna, posebno u vremena populizma i rata.

Makron nikada nije krio da želi direktnu komunikaciju sa Putinom. Kritičari na to kažu da francuski predsednik precenjuje sebe, ili da je naivan ako misli da može uticati na Putina.

„Mene je zanimalo zašto Makron priča sa Putinom iako ovaj laže, a njegove trupe čine ratne zločine. Šta je Makronova politička strategija kad ponavlja da Rusija ne sme biti ponižena“, rekao je Lagaše u jednom radijskom intervjuu.

U čuvenom telefonskom razgovoru 20. februara, Makron jednom diže glas na Putina. I to kada ruski predsednik traži da se sprovedu zahtevi separatista iz Donbasa.

„Ne znam gde su tvoji advokati učili pravo i zakon kad kažu da u jednoj suverenoj državi nacrte zakona treba da predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlade“, rekao je Makron.

Putin je odgovorio da ukrajinske vlasti nisu demokratski izabrane. „Došli su na vlast krvavim pučem. Ljudi su živi spaljivani.“

„Putin uvek laže“

Makron pokušava da bude posrednik. Nudi da popriča sa Zelenskim i moli Putina da povuče trupe sa ukrajinskih granica kako bi se stanje smirilo. Predlaže sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u Ženevi. Putin je u suštini saglasan, ali kaže da mora da se posavetuje u Kremlju.

News1.rs / DW

Foto: ilustracija DW / irna