Japanski investitori dobrodošli u Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovali su večeras, u rezidenciji ambasadora Japana u Srbiji Takahika Kacumate, prijemu povodom obeležavanja 140 godina uspostavljanja prijateljskih odnosa dveju zemalja.

Brnabić je tom prilikom izrazila zadovoljstvo što Srbija i Japan obeležavaju veliki jubilej u svojim odnosima – 140 godina prijateljskih, političkih, društvenih i ekonomskih veza naša dva naroda, to jest 140 godina od prve diplomatske prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine.

Ovaj čin razmene poruka između dva suverena označava početak zvaničnih odnosa naše dve zemlje, geografski udaljene hiljadama kilometara, a opet veoma bliske i prijateljske. Malo koja država u svetu može da tvrdi da ima tako velike i značajne jubileje, na šta smo mi u Srbiji, zemlji koja poštuje, neguje i čuva svoja prijateljstva, veoma ponosni, rekla je premijerka.

Ona je takođe poručila da nema mnogo zemalja u svetu koje se mogu pohvaliti kontaktima i saradnjom koju su Srbija i Japan imali još krajem 19. i početkom 20. veka.

Još 1893. godine Srbiju je posetio princ Jorihito Komacu, rođak cara Meiđija, kao i princ Kuniješi Kuni, pradeda sadašnjeg cara Naruhita, 1909. godine. Veoma dirljiv i dragocen simbol prijateljstva i solidarnosti je činjenica da je Crveni krst Japana slao materijalnu pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, podsetila je ona.

Takođe, kako je dodala, nakon Drugog svetskog rata, posle obnove prijateljskih odnosa u januaru 1952. godine, Jugoslavija je u julu iste godine podržala prijem Japana u Organizaciju Ujedinjenih nacija.

Brnabić je prenela da je ponosna na to što se ukupna bilateralna saradnja naše dve zemlje uspešno razvija u brojnim oblastima, kao i na to što su neke od najuglednijih japanskih kompanija prepoznale komparativne prednosti poslovanja u Srbiji.

Prema njenim rečima, japanske kompanije i investitori su uvek dobrodošli u našu zemlju, a mi smo spremni da im pružimo svu neophodnu pomoć i podršku.

Premijerka je napomenula da su ugledni pojedinci iz naših zemalja posebno doprineli jačanju prijateljskih veza u različitim oblastima političkog i društvenog života, zbog čega su odlikovani najvišim državnim odlikovanjima dveju zemalja.

Naime, samo 2022. godine dodeljena su odlikovanja uglednim ličnostima na dva praznika koja su za nas od najveće važnosti – na Sretenje je Zlatnu medalju za zasluge dobio istaknuti prevodilac i filolog Hiroši Jamasaki Vukelić, dok je na Vidovdan bivšem japanskom premijeru Šinzo Abeu uručen Orden Republike Srbije na lenti za održavanje prijateljskih odnosa i unapređenje saradnje dveju zemalja.

Uverena sam u to da ćemo zajedničkim snagama nastaviti da negujemo naše prijateljstvo, da odlučno jačamo i dalje unapređujemo sveobuhvatnu i obostrano korisnu bilateralnu saradnju i da ćemo u periodu koji je pred nama imati još mnogo pozitivnih i značajnih prilika za zajedničko obeležavanje prijateljstva i saradnje, poručila je Brnabić.

Ambasador Japana izrazio je duboko poštovanje prema celokupnom srpskom narodu i njegovim precima, koji su dali ogroman doprinos u unapređenju odnosa sa Japanom.

Velika mi je čast da kao ambasador Japana u Srbiji proslavim sa svima vama ovu jubilarnu godinu prijateljstva, započetog između cara Japana Meiđija i srpskog kralja Milana Obrenovića 1882. godine, rekao je on i ujedno izrazio zadovoljstvo zbog dodele Ordena bivšem premijeru Šinzo Abeu za njegovog doprinos razvijanju odnosa sa Srbijom.

Takahiko je rekao da je sastanak premijera Abea i predsednika Vučića u Beogradu 2018. godine trasirao put daljem jačanju partnerske i bilateralne saradnje na regionalnom i međunarodnom planu.

Takođe, kako je ukazao, poseta premijerke Brnabić Tokiju 2019. godine, dala je podsticaj unapređenju naših odnosa.

Srbija i Japan su 14. juna, u Ministarstvu spoljnih poslova u Beograduj obeležili 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje izložbom arhivske građe i izdavanjem poštanskih markica.

izvor> Vlada

foto> Vlada