Tradicija ručno rađenih tepiha, starih stotinama godina, nastavlja se u Egiptu

Ručno rađeni tepisi, koji traje već stotinama godina u Egiptu, koji je među najstarijim civilizacijama na svetu, nastavljaju se i danas, saopštila je Agency Anadolia (AA).

Zene , koje u raznim gradovima u Egiptu dobijaju obuku za tkanje tepiha, doprinose porodičnom budžetu radeći na tradicionalnim prebijanjima tkanja.

U izjavi dopisniku AA Mune Muhamed je rekla da je pre oko dve godine naučila da tka tepihe.

Navodeći da sa prihodima zarađenim od tkanja tepiha on podržava svoju porodicu i priprema svoju čeiz, Muhamed je rekla: „Pravljenje tepiha može da potraje danima, ponekad nedeljama, u zavisnosti od njihovog dizajna i veličine. U proseku završim 2-3 tepiha mesečno.“

Enver Ebu Zajid, menadžer biznisa tkanja tepiha u selu Dar es-Selam u Fejumu, u Egiptu, za Agenciju Anadolija (AA) naglasio je da tepisi utkani u njegovoj zemlji imaju važno mesto na međunarodnom tržištu za ručno pravljene tepihe.

On navodi da cena po kvadratnom metru varira između 64–160 dolara u zavisnosti od vrste i dizajna tepiha, dodao je Zajid i dodao da organizuju 4-mesečni kurs izrade tepiha za žene koje žele da rade.

Izvor : Ferdi Bayat Agency Anadolia (AA).

Foto : Agencija Anadolija (AA).