Vlada: Srbija spremna za rešavanje svih otvorenih pitanja sa Crnom Gorom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će, nakon današnje posete crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu, biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući u eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Abazovićem, nakon razgovora u Palati Srbija, ocenila da je ovo veoma važna poseta za ostvarenje tog cilja, naglasivši da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg u politici, ekonomiji, niti u smislu bliskosti građana dveju zemalja.

Povezuju nas sve vrste odnosa, ali se poslednjih nekoliko godina tu nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja, rekla je premijerka, uz poruku da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapređuje političke i ekonomske odnose.

Predsednica Vlade Srbije je uputila poziv Crnoj Gori da se još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

Želim da izrazim zahvalnost Abazoviću na tome što je čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti ove inicijative i što je bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i koristima koje donosi našim građanima, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila uverenje da bi to puno značilo u ovim turbulentim vremenima i doprinelo većoj bezbednosti za građane.

Prema njenim rečima, razgovor sa Abazovićem je bio vrlo konkretan, pri čemu su definisana pitanja koja možemo brzo da rešavamo i koja mogu direktno i odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

Premijerka je rekla da već 12 godine između dve zemlje ne postoji direktan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

To ne samo da povećava troškove poslovanja već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke, rekla je ona, pri čemu je najavila da će se danas i sutra razgovarati o tome i sa guvernerkom Narodna banke Srbije.

Predsednica Vlade je prenela da su razgovori vođeni i po pitanju snabdevanja hranom i energentima zbog aktuelne krize i ponovila poruku da Srbija ima dovoljno hrane i da će je i naši partneri u regionu imati.

Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti, rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, Crne Gore i BiH u hidro sektoru, pošto tu postoje značajni potencijali, koje treba da iskoristimo, kako bismo povećali energetske kapacitete.

Premijerka je naglasila da dve zemlje treba dalje infrastrukturno da se povežu putno i železnički i podsetila na to da je Srbija već počela da gradi auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj da se u što kraćem roku povežemo infrastrukturno sa tom zemljom.

Prema njenim rečima, u periodu januar – april ove godine imali smo trgovinsku razmenu u vrednosti od 307 miliona evra, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

U ovoj godini taj nivo će preći milijardu evra. Ako rešimo pitanje platnog prometa, to lako možemo da pređemo. Želimo da budemo mnogo bliži politički i ekonomski, poručila je Brnabić.

Abazović je rekao da mu je velika čast to što se njegova prva poseta regionu realizuje u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

On je istakao da će politika njegove vlade biti ista i sa drugim susedima, ali da je neprirodno da dve tako istorijski povezane i bliske zemlje imaju šum u komunikacijama.

Osećam tu energiju u Beogradu i to da je započeo novi ciklus koji podrazumeva da smo spremni da svim otvorenim pitanjima pristupimo na odgovoran način i da ih zatvaramo u korist građana Srbije i Crne Gore, rekao je crnogorski premijer.

Idemo u rešavanje pitanja platnog prometa, jer je van logike da decenijama to ne funkcioniše i da se rešava preko međunarodnih banaka, što donosi nove troškove u poslovanju, istakao je Abazović i dodao da je u Beogradu dobio uveravanja da će se isopruke hrane iz Srbije za Crnu Goru realizovati bez restrikcija, što je olakšavajuća okolnost.

On je poručio da će aktuelna Vlada Crne Gore voditi otvorenu politiku, što znači lakši pristup za sve one koji žele da dolaze u Crnu Goru, ali i za građane Crne Gore, koji zbog biznisa ili turizma žele da idu u druge zemlje.

Cilj je da auto-put čiji se deo u Crnoj Gori otvara 13. jula dobije nastavak prema Beogradu i prema Budimpešti, rekao je Abazović i dodao da je strateški važno stvaranje železničkog koridora kako bi se potencijali iskoristili na najbolji način, a Srbija dobila mogućnost da koristi i Luku Bar.

Kada je reč o drugim pitanjima, on je preneo da su ona pokrenuta na današnjim sastancima i iskazao zahvalnost Brnabić, jer je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori Srbija ima velikog prijatelja i došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugačiji način i da se preuzme odgovornost kako bi odnosi u regionu bili bolji nego ranije.

izvor> Vlada

foto> Vlada