уторак
октобар, 3

Do kraja dana 492 radnika „Fijata“ dobija otpremnine

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će 492 radnika kragujevačke fabrike „Fijat“, koji su proglašeni tehnološkim viškom, do kraja dana dobiti otpremnine.

Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, navela da je u subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sve dogovoreno, dodavši da država nastavlja da se bori za sve ostale radnike.

Premijerka je ukazala na to da je i u nedelju i juče i jutros imala razgovore sa predstavnicima kompanije „Stelantis“ i da je zajednička želja da što više od preostalih 1.500 radnika ostane.

Rekla sam im da onda moraju dodatno da poboljšaju ponudu i tako su došli sa ponudom 3 plus 1 – tri meseca radite u Slovačkoj ili Poljskoj, a mesec dana ste u Kragujevcu, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, sada je na radnicima i sinkdikatima da to iskomuniciraju i da se vidi da li će imati dovoljno radnika koji su spremni da prihvate takvu ponudu.

Brnabić je, takođe, rekla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade, i dodala da se, u saradnji sa fakultetima, radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

Kao što je tokom pandemije koronavirusa naša naučna zajednica anagažovana da nađe rešenja kako bismo bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator, to sada pokušavamo da uradimo i u energetici, istakla je ona.

Predsednica Vlade je rekla da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i fakulteta o tome da delom kupimo kvalitetniji, skuplji ugalj, pa da se on meša sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će Srbija da vodi nacionalnu politiku u kriznim vremenima izazvanim ratom u Ukrajini, istakla da se tehnička Vlada Srbije trudi da sačuva poziciju naše zemlje u svetu, kako bi se nastavio ekonomski rast, razvoj i realizacija nacionalnih projekata.

Prema njenim rečima, osnovni cilj Vlade Srbije u ovom trenutku je rast penzija od 19,1 odsto, dvocifren rast minimalne zarade i rast plata u javnom sektoru, a da pri tom privreda ne trpi, da ne raste javni dug zemlje i budžet zemlje ostane stabilan.

Premijerka je naglasila da Srbija vodi hrabru i pametnu politiku, napomenuvši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na Vidovdan odlikovao i bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea.

Ona je podsetila na to da je u vreme kada je Abe bio premijer Japana, veliki broj investitora iz te zemlje došao u Srbiju i pokrenuo se talas japanskih investicija koji je nama doneo neslućeni kredibilitet kao investicione destinacije.

Dati odlikovanje nekome ko je bivši premijer učvrstilo je most između Srbije i Japana i to u trenutku kada svako u svetu gleda isključivo sopstvene interese, ocenila je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je to jedan od načina na koji se gradi jaka pozicija Srbije i održavaju prijateljstva i partnerstva u svim delovima sveta.

Brnabić je predočila da je situacija izuzetno teška i napeta na globalnom nivou, ali da Srbija nastoji da očuva poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

izvor> Vlada

Autor: rts.rs

foto> rts.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB