петак
март, 31

Prva nagrada Evrope za Nacionalni program “Moja prva plata”

Predstavljena u:

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je Nacionalni program „Moja prva plata“ dobio međunarodno priznanje u Briselu, koju dodeljuje organizacija Emerging Europe.

Emerging Europe nagrade se dodeljuju svake godine inicijativama u regionu koji obuhvata 23 zemlje Centralne, Istočne, Jugoistočne Evrope i Kavkaza, a u oblastima održivosti, inovacija i preduzetništva.

Projekat „Moja prva plata“ osvojio je prvo mesto u kategoriji „Prospertitet“, kao najbolja inicijativa u prethodnoj godini koja u centar ekonomije stavlja ljude, smanjujući jaz između urbanog i ruralnog razvoja, razlika u prihodima i razvoja tržišta rada. Izbor je odredio žiri od 23 stručnjaka širom sveta i preko 8.300 glasova publike.

“Moja prva plata“ je nastala kada smo uočili problem da kompanije nemaju dovoljno kadrova na tržištu i da traže iskusne kandidate, a mlade osobe teško dobijaju priliku da steknu prvo radno iskustvo. Zbog toga smo, u saradnji sa kompanijama i mladima, napravili program u kojem država finansira devet meseci radnog iskustva, tokom kojih mladi stiču znanja o osnovama poslovanja i svetu rada, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Nagradu je dodelio Entoni Kim iz Heritage Fondacije, a primio ju je Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije.

Zadovoljstvo je bilo raditi na ovom projektu, koji se ne bi desio bez podrške koja je postojala na svim nivoima i nadam se da ćemo nastaviti sa uspešnom realizacijom i naredne godine. Dugoročni cilj programa je da na tržištu rada ne ostane nijedna mlada osoba bez radnog iskustva, rekao je Grozdić.

Program „Moja prva plata“ pokrenut je 2020. godine i do sada su realizovana dva ciklusa, čime je preko 17.000 mladih, od kojih je 60 odsto žena, kod više od 10.000 poslodavaca, dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo.

Projekat sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Kabineta predsednice Vlade Srbije , Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Po završetku prvog ciklusa programa, više od 90 odsto mladih je izjavilo da bi preporučilo ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi na tom radnom mestu.

Ohrabruje i podatak da bi 62 odsto poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju želelo da zaposli svog kandidata.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Potpisan Memorandum o razumevanju između vlade dve zemlje o...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali...

Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i...

Srbija i Severna Makedonija potpisale tri dokumenta o saradnji

Uprisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, danas su u Beogradu...

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...
FB