Premijerka započela radnu posetu Dubaiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas jednodnevnu posetu Dubaiju sastankom sa šeikom Maktumom bin Muhamedom Al Maktumom, koji je potpredsednik Vlade, ministar finansija UAE i zamenik vladara Dubaija.

Ovaj sastanak je prvi susret premijerke sa vladarskom porodicom Dubaija na tom nivou, a razgovoru, koji se održava u zgradi „Emirates Towers“, prisustvuje i ministar za kabinetske poslove Muhamed bin Abdulah Al Karkavi.

Nakon sastanka, Brnabić i Al Karkavi potpisaće Memorandum o razumevanju o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji Vlade, koji predstavlja važan iskorak u bliskim bilateralnim odnosima Srbije i UAE.

Cilj saradnje je razmena znanja, al i kokreacija projekata. Krovni memorandum o razumevanju odnosi se na devet oblasti, među kojima su digitalna ekonomija, veštačka inteligencija, eUprave, digitalna ekonomija, kreativna industrija i nauka.

Memorandum je dogovoren sa Kabinetom premijera UAE, a od 2018. godine do sada UAE su ovaj vid saradnje razvili sa 11 država, i to sa Španijom, Grčkom, Egiptom, Jordanom, Kostarikom, Senegalom, Sudanom, Kirgistanom, Irakom, Uzbekistanom i Kolumbijom.

Predviđeno je da premijerka Brnabić obiđe i „Emirates Towers“, a potom i Muzej budućnosti, koji je otvoren u februaru. Zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionica za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

Domaćin premijerki u obilasku biće državni ministar za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar bin Sultan Al Ulama.

Autor : News1.rs

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr