уторак
октобар, 3

Otvoren istraživački centar Stomatološkog fakulteta

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas, na 74-godišnjicu osnivanja Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Implantološko-istraživački centar s laboratorijama i edukativnim centrom, jedinstven na Balkanu.

Brnabić je na svečanosti, kojoj su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, poručila da je ulaganje u obrazovanje garant uspešne budućnosti zemlje i garant da ćemo zadržati mlade.

To pokazuje potpuno novo lice našeg obrazovnog sistema i visokog školstva i naš novi odnos prema kulturi, dodala je ona i objasnila da je reč o savremenom zdanju, koje ima najbolje uslove za rad i usavršavanje.

Stomatološki fakultet je treći na Šangajskoj listi u svojoj kategoriji, što nije dovoljno poznato, rekla je premijerka, podsetivši na to da je nedavno otvorena nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka.

Sada obeležavamo sličan, ako ne i veći uspeh – otvaranje nove zgrade i jedne istraživačke institucije – nove laboratorije gde će i naučni kadar i studenti stvarati novu vrednost i pružati novo znanje ne samo za Srbiju, već i za ceo svet.

Imamo planove za nove zgrade Biološkog fakulteta, Fakulteta bezbednosti i Fakulteta muzičke umetnosti, najavila je Brnabić.

Ružić je ukazao na to da će Implantološko-istraživački centar biti opremljen najsavremenijom opremom, dodavši da je resorno ministarstvo podržalo izgradnju i opremanje tog centra, pri čemu je u 2021. godini izdvojeno oko 74 miliona dinara za tu namenu.

Prema njegovim rečima, osim plana za rekonstrukciju i izgradnju novih zgrada fakulteta, Ministarstvo predviđa i izgradnju novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih.

Dekan Stomatološkog fakulteta Aleksa Marković istakao je da je taj fakultet nosilac stomatološke struke i nauke u našoj zemlji i okruženju.

U centru su kompletno opremljene tri studentske vežbaonice sa 12 radnih mesta, kao i odgovorajući rendgen-kabineti za neposrednu dijagnostiku, planiranje i kontrolisanje terapijskih postupaka, rekao je on i dodao da su sve vežbaonice povezane sa seminarskim salama.

Prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta Vojkan Lazić rekao je za agenciju Tanjug da je ideja o centru potekla još pre deset godina, a da su izgradnja i opremanje objekta površine 4.900 kvadrata koštali oko 600 miliona dinara, pri čemu je Falultet iz sopstvenih sredstava izdvojio 450 miliona.

U centru će se, kako je rekao, sprovoditi najsavremeniji istraživački projekti, a građani će moći da dobiju najsavremeniju uslugu ugradnje implantata zuba.

Prema njegovim rečima, Edukativni centar koncipiran je tako da će se u njemu organizovati edukativni kursevi i za stomatologe iz celog sveta.

Lazić je naveo da će, zahvaljujući novom centru, koji će početi da radi 1. oktobra, doći do unapređenja nastave, pa će studenti imati vežbe na najsavremenijim aparatima.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB