Nedimović: Očekivani rod pšenice ove godine tri miliona tona, to je dvostruko više nego što je Srbiji potrebno, ali da će mere kontrole izvoza ostati na snazi

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će žetva pšenice početi za desetak dana i da se očekuje rod od tri miliona tona, što je dvostruko više nego što je Srbiji potrebno, ali da će mere kontrole izvoza ostati na snazi.

Nedimović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da Srbija proizvede dva do dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno i da je naša proizvodnja dovoljna za ceo Balkan.

Potpredsednik Vlade je opovrgao tvrdnje da je trenutno 900.000 tona pšenice starog roda u silosima, preciziravši da su zalihe do 500.000 tona.

On je ukazao na to da je Vlada na prethodnoj sednici donela odluku o tromesečnim kvotama za izvoz pšenice zbog lakšeg planiranja, dodavši da su veliki zahtevi za izvoz ove žitarice i da je jedna arapska zemlja tražila da joj u jednoj isporuci izvezemo 240.000 tona.

To je polovina onoga što imamo do nove žetve. Odgovorili smo im da prvo treba da vidimo kolika nam je nova proizvodnja. Postoje ove kvote, mogu da se uklapaju, rekao je Nedimović.

izvor> rts.rs

foto> rts.rs