Stefanović: Jaka Vojska Srbije garant nezavisnosti države

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas otvaranju izložbe „U godini jubileja – 110 godina Prvi balkanski rat“ u Domu Narodne skupštine, gde mu je uručena Plaketa za doprinos u očuvanju svetlih tradicija dobrovoljačkog pokreta Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Statueta Vojvoda Vuk, kao najviše priznanje Udruženja, dodeljena je predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, koju je u njegovo ime primio general policije u penziji Milorad Veljović, dok je Plaketa dodeljena i predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću i državnom sekretaru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Antiću.

Stefanović, koji se obratio u ime svih laureata, izrazio je zahvalnost Udruženju dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovim potomcima i poštovaocima na tome što neumorno čuvaju srpsku tradiciju.

Potpredsednik Vlade je istakao da nikada ne smemo zaboraviti istoriju našeg naroda i da je ona važna da bismo danas, ali i sutra, umeli da gradimo bolju budućnost na ovim prostorima.

On je ukazao na to da je cilj ove izložbe da se u godini kada proslavljamo 110 godina od pobede u Prvom balkanskom ratu podsetimo i svih podviga slavne srpske vojske, koja je bila predvođena Radomirom Putnikom, Stepom Stepanovićem, Petrom Bojovićem i Božidarom Jankovićem, a priključio joj se i ogroman broj dobrovoljaca.

Prema njegovim rečima, oni ne samo da su se izborili za slobodu, već je Srbija iz ovog rata izašla kao najmoćnija država na Balkanu, kako su to hroničari i zabeležili.

Ovaj rat je, kako je istakao, jasno pokazao da ujedinjeni balkanski narodi mogu da se izbore za slobodu i izgrade bolji život na ovim prostorima.

Stefanović je naglasio da baš zato Srbija danas ne sme da zaboravi svoju istoriju i da stane sa odbranom svojih nacionalnih interesa, dodavši da mora i da poštuje sve one koji su se za to borili.

Naša zemlja mora i da poštuje komšije, nudeći inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja podrazumeva i ekonomske i druge oblike saradnje u cilju razvoja i stvaranja kvalitetnijeg života za ljude na ovim prostorima, uprkos onima koji pokušavaju da insistiraju na razlikama i da nas guraju samo u veći jaz, poručio je on.

Mi želimo da zajednički budemo na pravom koloseku moderne, razvijene i bogate Evrope. Upravo znajući koliko smo skupu cenu platili za slobodu našeg naroda, danas ostajemo čvrsto opredeljeni da jačamo svoju vojsku sa ciljem da je nikada ne upotrebimo, a da ona uvek bude tu kao garant naše nezavisnosti i samostalnosti, zaključio je Stefanović.

izvor>  mod.gov.rs

foto>  mod.gov.rs