уторак
март, 21

Brnabić iz Ohrida: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Prespa forumu na Ohridu da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Brnabić je, na premijerskom panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana“, ocenila da bi odgovor na naziv panela trebalo da bude „ne“ jer zemlje Zapadnog Balkana, koje su okružene članicama EU, i dalje nisu deo Unije.

Predsednica Vlade je uputila poziv državama članicama EU da što pre otvore pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da ubrzaju procese integracije u Bosni i Hercegovini.

Premijerka je, govoreći o povezivanju regiona, ukazala na koristi od inicijative „Otvoreni Balkan“ i ponovo pozvala sve zemlje regiona da joj se pridruže.

Ona je istakla da su dva ključna prioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, dodavši da naša zemlja gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako auto-putem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći auto-put ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom, rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na kritike da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotno, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i privrednu saradnju i transport, u potpunosti u skladu sa pomenutim procesom.

Na Prespa forumu učestvuje veliki broj zvaničnika iz regiona i predstavnici evropskih institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i drugi.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

FOTO-„Godinama me proziva na ružan i perfidan način“: Ceca...

Dragana Mirković i Ceca Ražnatović već izvesno vreme su u estradnom ratu, koji je svoju kulminaciju imao...

Еuronews.rs: Kancelarije u Beogradu najskuplje u regionu

Potražnja za poslovnim prostorom u Srbiji, a naročito u Beogradu prošle godine je "eksplodirala". Dolazak ruskih i ukrajinskih...

Srbija obeležava Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da se danas...

Glumica završila na psihijatriji: Potpuno gola lutala ulicama, pa...

Glumica Amanda Bajns zadržana je na psihijatrijskom odeljenju nakon što je pronađena kako se potpuno gola šeta...

Nevenka hranila mačke blizu zgrade i sad mora da...

Nevenka Ristović (70) iz Pule kažnjena je sa 132 evra jer je hranila mačke ispred svoje zgrade....

Za povećanje subvencija u poljoprivredi 60 milijardi dinara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je država...
FB