петак
септембар, 29

Brnabić iz Ohrida: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Prespa forumu na Ohridu da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Brnabić je, na premijerskom panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana“, ocenila da bi odgovor na naziv panela trebalo da bude „ne“ jer zemlje Zapadnog Balkana, koje su okružene članicama EU, i dalje nisu deo Unije.

Predsednica Vlade je uputila poziv državama članicama EU da što pre otvore pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da ubrzaju procese integracije u Bosni i Hercegovini.

Premijerka je, govoreći o povezivanju regiona, ukazala na koristi od inicijative „Otvoreni Balkan“ i ponovo pozvala sve zemlje regiona da joj se pridruže.

Ona je istakla da su dva ključna prioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, dodavši da naša zemlja gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako auto-putem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći auto-put ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom, rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na kritike da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotno, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i privrednu saradnju i transport, u potpunosti u skladu sa pomenutim procesom.

Na Prespa forumu učestvuje veliki broj zvaničnika iz regiona i predstavnici evropskih institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i drugi.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB