Srbija i Turska otvorene za jačanje sveobuhvatne saradnje

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, da Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje sa tom zemljom.

Selaković je naglasio da su rukovodstva dveju zemalja odlučna da rade na unapređivanju inače odličnih bilateralnih i ekonomskih odnosa, što potvrđuje i današnji susret.

Ministar je naveo da su tokom sastanka razmenjena mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku projekata, investicijama u oblasti energetike, kulturnoj saradnji, ali i o regionalnim temama za koje Srbija i Turska dele interesovanje.

Razgovarali smo i o situaciji u svetu i regionu, saradnji u regionu i o inicijativi „Otvoreni Balkan“. Bilo je reči i o situaciji u Bosni i Hercegovini, pri čemu smo potvrdili naš dosledan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH, ali i poštovanju Dejtonskog sporazuma, preneo je on.

Selaković je naglasio da su za Srbiju jedino prihvatljiva rešenja do kojih se dolazi putem dijaloga, uz saglasnost sva tri naroda u BiH.

Šef srpske diplomatije je takođe naveo da je na sastanku bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu je izrazio zahvalnost na podršci koju Turska daje nastavku dijaloga.

On je, govoreći o bilateralnim ekonomskim odnosima, ukazao na to da je ukupna trgovinska razmena na godišnjem nivou prešla nivo od dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiji, pri čemu je u 2021. godini ukupna trgovinska razmena ostvarila rast od 31,2 odsto.

Selaković je predočio da je sa Čavušogluom razgovarao i o infrastrukturnim projektima koji su ključni za region, poput auto-puta Beograd–Sarajevo–Beograd u čijem će finansiranju učestvovati i Turska, ali i o magistralnim putevima Novi Pazar–Tutin i Tutin–Sjenica.

Ministar je, kada je reč o ratu u Ukrajini, preneo da je tokom sastanka izražena posvećenost miru i nada da će do njega doći što pre.

Čavušoglu je poručio da je Turska odlučna u tome da održi najbolje odnose sa Srbijom, i u tom smislu iskazao zahvalnost na tome što je otvoreno konzularno odeljenje ove zemlje u Nišu.

On je ocenio da su ekonomski odnosi dveju zemalja u porastu, navodeći da su turske investicije u Srbiji uvećane, i to sa jednog miliona na 300 miliona za 10 godina.

Ministar je izrazio zadovoljstvo i povećanjem broja turista sa obe strane, prenevši da ove godine u Turskoj očekuju više od 300.000 turista iz Srbije.

U tom kontekstu, on se osvrnuo i na putovanje sa ličnom kartom iz jedne u drugu zemlju, podvukavši da će Srbija biti šesta zemlja sa kojom Turska ima takav sporazum, a jedina sa kojom se ne graniči.

Čavušoglu je napomenuo da se tokom današnjeg dana sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji planira posetu Beogradu.

On je preneo da je tom prilikom razgovarano o produbljivanju saradnje u oblasti energetike, naglasivši da Turska daje podršku Srbiji kao tranzitnoj zemlji.

Šef turske diplomatije se osvrnuo i na situaciju u BiH, naglasivši važnost uloge Srbije za stabilnost u celom regionu.

Imamo veliku želju i spremni smo da ostvarimo trilateralu između Turske, Srbije i BiH, poručio je Čavušoglu i dodao da će Turska nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova, potpisan je i Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je u ime Srbije potpisala potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, a u ime Turske ministar Čavušoglu.

izvor> Vlada

foto> Vlada