Vlada: „Microsoft“ snažan partner države u oblasti digitalizacije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom menadžerkom „Microsoft Multi-Country“ regije za srednju i istočnu Evropu Mišel Simons.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije „Microsoft“, na čelu sa direktorom „Microsoft Srbija“ Milanom Gospićem.

Brnabić je tom prilikom istakla da je saradnja Vlade sa ovom kompanijom izuzetno važna, imajući u vidu strateške prioritete Vlade u vezi sa digitalizacijom, jačanjem sveukupnog IKT sektora i posebno unapređenjem elektronske uprave.

Ona je iskazala zahvalnost kompaniji „Microsoft“ koja dovodi ljude iz celog sveta da rade u Srbiji.

Ugovor sa kompanijom „Microsoft“ je prvi Government ugovor koji je Republika Srbija sklopila sa nekom IT kompanijom, još sad već davne 2001. godine. Jedna od najvećih prednosti saradnje je i postojanje lokalne „Microsoft“ kancelarije u Srbiji, koja ima izuzetnu saradnju sa Kancelarijom za IT i eUpravu.

Na sastanku se razgovaralo o tome na koji način ova kompanija može da iskoristi kapacitete Državnog data centra u Kragujevcu.

Simons, koja je generalna menadžerka kompanije „Microsoft“ za „Multi-Country“ regiju od 24 zemlje među koje spada i Srbija, istakla je da je Srbija ubrzala svoj put digitalne transformacije.

Vidimo pregršt izvrsnih primera u poslednje tri godine – Srbija je među vodećim zemljama u Evropi na području ICT izvoza i udela žena među ICT stručnjacima prema našem Digital Futures Index-u koji meri razinu digitalizacije, navela je ona.

Politika Vlade i ulaganja u digitalnu tehnologiju i usluge potaknuće inovacije, stimulisati rast i pokrenuti društvene promene u budućnosti. Zajedno sa našim partnerima, tu smo da podržimo Srbiju da postane digitalno središte ovog dela Evrope, poručila je Simons.

Kao posebno važne oblasti za nastavak saradnje u narednom periodu istaknute su obrazovanje i zdravstvo, te mogućnost da ova kompanija podrži razvoj BIO4 kampusa za biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatika i biodiverztitet u Beogradu.

Razgovaralo se takođe i o budućoj saradnji u oblasti veštačke inteligencije, pre svega na projektima sa Institutom za veštačku inteligenciju.

Gospić je istakao da „Microsoft“ veruje u potencijal Srbije i to je poruka današnje posete i sastanka sa predsednicom Vlade Srbije.

Prisutni smo 20 godina u zemlji, a već 16 godina ovde radi i jedan od globalno najinovativnijih Razvojnih centara naše kompanije. Imamo odličnu saradnju sa državom na planu digitalizacije, sa fokusom na javne digitalne servise, zdravstvo, edukaciju i inovacije, podsetio je on.

Digitalizacija je potreba društva i privrede, jer su vidljivi konkretni rezultati koje prepoznaju i građani i industrija. Ostajemo snažan partner na putu dalje digitalizacije javnog sektora i industrije, kako bismo dodatno ojačali ekonomiju, zaključio direktor „Microsoft Srbija“.

izvor> Vlada

foto> Vlada