Ekonomska saradnja Srbije i Nemačke sve bliža i bolja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa kancelarom SR Nemačke Olafom Šolcom razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom rekao Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju u oblasti ekonomije, da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, a Srbija Nemačkoj najveći trgovinski partner na Zapadnom Balkanu.

On je izneo podatak da je u samo prva četiri meseca ove godine zabeležno povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto u odnosu na lane, uz očekivanje da će ona do kraja godine iznositi 7,5 milijardi evra.

To čini Nemačku ubedljivo najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije, rekao je predsednik i podvukao da u našoj zemlji postoje dobri uslovi za investiranje i da nemačke kompanije u ovom trenutku u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi.

Takođe, kako je precizirao, beležimo 83,1 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, pre svega zbog nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, a izvoze najviše u Nemačku.

Prema njegovim rečima, svake godine se među preduzetnicima u regionu sprovodi anketa da li bi ponovo investirali u zemlje u koje su došli, pri čemu se čak 90 odsto nemačkih privrednika izjasnilo da bi ponovo došlo u Srbiju, imajući u vidu dosadašnje iskustvo.

Predsednik je ocenio da je Šolc doneo novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu po pitanju proširenja EU.

On želi da postoji stvarna perspektiva učlanjenja, a ne samo kupovina vremena. Razgovarali smo i o tome šta to znači. Videli smo po izveštajima da naša zemlja mora da napreduje po pitanju vladavine prava, slobode medija i mnogim drugim pitanjima, naveo je Vučić.

On je rekao da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana, uz uverenje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

Imamo apsolutno poverenje u kancelara Šolca i njegove reči da je veoma posvećen napretku Zapadnog Balkana ka EU, ponovio Vučić i najavio da se, ukoliko se postigne napredak u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava, u decembru mogu očekivati značajni pomaci u procesu pristupanja EU.

Istovremeno, predsednik je saopštio da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije.

Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržimo restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, preneo je on i u skladu sa tim ukazao na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, poručivši da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Predsednik je potvrdio da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom, navodeći da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

On je podsetio na to da je Rezolucija UN 1244, koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet, i dalje u punoj snazi, uz napomenu da naša zemlja nije nikada odustala od dijaloga i da je prihvatila svaki poziv na razgovor.

Vučić je, kada je reč o predstojećoj zimi i teškoćama sa kojima se suočavamo, preneo da je Šolc ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi nas povezali sa ostatkom regiona i tako omogućili sebi različite načine za diverzifikaciju.

Predsednik je iskazao zahvalnost Šolcu na poseti Beogradu i prilici da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima.

Šolc je poručio da se zalaže za to da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće pristupe Evropskoj uniji, i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.

Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće, naglasio je on i rekao da brzina pristupanja EU zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemalja koje žele da pristupe EU i njihovog truda da ispune sve neophodne uslove za pristupanje, ali i od ambicije i dinamike EU u tom pravcu.

Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu, i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Ruske Federacije, podvukao je kancelar.

On je ponovio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je napredak u dijalogu nešto što je potrebno.

Prema njegovim rečima, pozvao je sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa.

Kancelar je podvukao da se ekonomski odnosi dveju zemalja razvijaju dobro i izrazio uverenje da će trend rasta radnih mesta koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju biti nastavljen.

izvor> Vlada

foto> Vlada