Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu svoje, ali ni bilo čije nevine žrtve oružanih sukoba, jer je svesna toga da svaka žrtva ima identitet, ime i prezime, baš kao što svaki zločinac ima ime i neljudsku prirodu, ispunjenu mržnjom i nasiljem.

Brnabić, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u logoru Jajinci tokom Drugog svetskog rata i položila venac na Spomenik žrtvama u spomen-kompleksu, istakla je da danas još jednom kao i svake godine, ponosno i odlučno obnavljamo svoj zavet slobodi, nezavisnosti i nepokolebljivosti.

Ona je rekla da joj je čast što je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovom mestu koje je pojedinačno najveće gubilište i grobište iz perioda Drugog svetskog rata na području Srbije, kraj masovnih grobnica u kojima počivaju posmrtni ostaci nedužnih civilnih žrtava i učesnika antifašističke borbe.

Premijerka je istakla da Srbija ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike i da njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Čitava naša država, a posebno predsednik Srbije i Vlada, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida, našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području NDH, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila na to da je Vlada donela važnu istorijsku odluku da se Muzeju žrtava genocida na staranje i upravljanje dodeli celokupno područje Spomen-kompleksa „Jajinci“.

Ukoliko znamo da je Spomen-kompleks „Jajinci“ uspostavljen još 1951. godine i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kolikoj je meri ova i ovakva odluka Vlade Srbije dugo očekivana, potrebna i istorijska, rekla je Brnabić i dodala da su time stvoreni preduslovi za to da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo u Jajincima.

Premijerka je navela da je Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, perspektivna i ekonomski osnažena, trajno opredeljena da sve izazove rešava mirnim putem, dijalogom i međusobnim uvažavanjem.

Želim da naglasim da nećemo biti nemi na nepoštovanje i maltretiranje našeg naroda, na neuvažavanje dogovora i svakog našeg truda da se mir održi, da naš narod živi bez straha, bez bojazni da li će preživeti ili ne, rekla je predsednica Vlade i poručila da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu.

Na skupu se obratio i predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor, naglasivši da Savez preživelih logoraša čuva uspomenu na nevine žrtve nacizma i fašizma i poručuje omladini koja tek treba da stasa u odrasle ljude da su fašizam i nacizam veliko zlo, da je to ideologija koja ne može i ne sme da ima budućnost i sledbenike u svetu, posebno na prostoru bivše Jugoslavije, koja se suočila sa nenadoknadivim gubicima.

Ceremoniji polaganja venaca su, pored predsednice Vlade Srbije, prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Prisustvovali su, takođe, i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kao i mnogi drugi zvaničnici.

Stratište u Jajincima izdvaja se u odnosu na ostala mesta stradanja po masovnosti žrtava i surovoj sistematičnosti u likvidaciji i prikrivanju zločina nad nedužnim stanovništvom, a sačuvane fotografije i izjave malog broja preživelih svedoče o stradanju i patnjama Srba, Jevreja, Roma i drugih talaca fašističkog režima u Beogradu i Srbiji.

Komisija za utvrđivanje ratnih zločina, formirana odmah po završetku Drugog svetskog rata, nakon istrage je iznela podatak da je na stratištu Jajinci stradalo 80.000 osoba, a novija istraživanja ukazuju na broj od 65.000 stradalih.

izvor> Vlada

foto> Vlada