Srbija dobitnik nagrade u oblasti zelenog finansiranja

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je naša zemlja dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“, koju dodeljuje organizacija „Climate Bond Iniative“.

Mali je tim povodom istakao da je ova nagrada veoma značajna jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta, dodavši da Srbija, kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju.

Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, objasnio je on.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prošle godine, u septembru, prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra i ročnosti sedam godina.

Prema njegovim rečima, pokazali smo da je Srbija ekološki odgovorna i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u našoj zemlji jer je interesovanje bilo ogromno.

Ova evroobveznica, kako je ukazao, emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Mali je najavio da je plan Vlade i Ministarstva finansija da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala, te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje nas pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

On je dodao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

Reč je, kako je precizirao, o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

On je, ocenivši da će značaj zelenih obveznica u budućnosti biti sve veći, poručio da nam je veoma važno da pokažemo svoju posvećenost Zelenoj agendi kako bismo unapredili kvalitet života svih građana Srbije i doprineli globalnoj borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

Srbija je u poslednje dve godine, tokom pandemije, uspela da ostvari rekordan privredni rast uz održavanje stabilnosti javnih finansija, a realizacija Zelene agende postala je jedan od naših prioriteta, podvukao je ministar.

„Climate Bonds Iniative“ je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput ove koju je dobila Srbija, dodeljuju se svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.

izvor> Vlada

foto>mfin.gov.rs