петак
март, 31

Mihajlović: Država će obezbediti dovoljno energije i energenata za zimu

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini sve da obezbedi dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije za zimu, dodajući da se ne očekuju nestašice ili restrikcije.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „K1“, navela da već sada imamo značajne količine benzina, TNG-a, mazuta i kerozina u rezervama, a radiće se na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza.

Ona je objasnila da šesti paket sankcija EU Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla osim iz Rusije.

NIS i do sada nije nabavljao samo rusku naftu, nego i naftu iz Iraka i drugih zemalja. Izvesno je da će nas to finansijski koštati jer će i druge zemlje morati da se preorijentišu, što će povećati tražnju i cene će porasti. Ali, šta god da se dešava, naš zadatak je da obezbedimo svojoj zemlji sve što nam je potrebno, rekla je Mihajlović.

Kad je reč o snabdevanju gasom, ona je predočila da, zahvaljujući dogovoru predsednika Srbije i Ruske Federacije, naša zemlja ima obezbeđene 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, pri čemu godišnje troši približno tri milijarde kubnih metara gasa.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da će se razlika obezbediti jednim delom iz gasnog skladišta u Mađarskoj, a delom iz gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, dok ćemo iduće godine imati mogućnost da približno 40 odsto gasa dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad.

Očekujemo da to bude pre svega gas iz Azerbejdžana i već sada počinju razgovori da rezervišemo kapacitete za trenutak kad gradnja tog gasovoda bude završena, naglasila je Mihajlović.

Ona je, govoreći o EPS-u, navela da to preduzeće trenutno uvozi deo električne energije i da mu je država omogućila da uveze i ugalj koji nedostaje dok ne podigne sopstvenu proizvodnju na nivo koji je potreban.

Potpredsednica Vlade je rekla da će do kraja godine verovatno biti utrošeno milijardu evra za uvoz električne energije i uglja, pri čemu bi sa svim što EPS sada ulaže i preduzima, pre svega na kopovima, trebalo da početkom 2024. godine imamo proizvodnju električne energije koja može da pokrije naše potrebe.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB