Broj novorođene dece u Beogradu u odnosu na 2020. godinu porastao za 5,8 odsto

Populaciona politika je prioritet i Republike Srbije i Grada Beograda. Zajedno radimo na tome da se poveća podsticaj i podrška majkama, ali i ulažemo u poboljšanje uslova odrastanja dece, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na TV Prva.

Ona je podsetila da Republika Srbija prvi put ove godine novčano pomaže stambeno zbrinjavanje i time daje podršku majkama.

– Maksimalni iznos je 20 odsto vrednosti nekretnine, a do 20.000 evra. Kada je reč o ženama u Beogradu koje su se od 1. januara ove godine ostvarile kao majke, one treba da znaju da se svi zahtevi predaju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, Ulica 27. marta 23–45. Sve informacije o tome šta je potrebno da se priloži, kakvi su uslovi i ko može da konkuriše dostupni su na sajtu Grada Beograda – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da se veći deo dokumenata dostavlja elektronskim putem.

– To znači da mi kao organ uprave pribavljamo za vas sve one izvode iz matične knjige rođenih i sve što je potrebno, a te informacije su dostupne i na sajtu. Ako je potrebno, poslaćemo vam formular gde se tačno vidi šta Grad Beograd za vas pribavlja, a šta morate vi sami – navela je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Sekretarka je naglasila da se ova pomoć ne odnosi samo na prvo dete i da nisu bitne starosne godine majke.

Govoreći o merama na realizaciji populacione politike, Stanisavljevićeva je iznela podatak da je, zaključno sa majem, Sekretarijat za socijalnu zaštitu obradio oko 25.000 zahteva za razne naknade na koje imaju pravo porodilje ili majke. 

– Sekretarijat za socijalnu zaštitu godišnje obradi oko 60.000 zahteva, a očekujemo da zaključno sa junom obradimo oko 30.000 zahteva. Mi smo apsolutno adresa i dom za sve one žene koje se prvo kod nas informišu o svim naknadama koje im pripadaju i na koje imaju pravo, a Grad Beograd obezbeđuje sedam različitih naknada i podrški majkama – rekla je Nataša Stanisavljević.

Kada je u pitanju broj novorođene dece, ona je navela podatak da se u odnosu na 2020. godinu u Beogradu beleži porast za 5,8 odsto, to jest rođeno je 20.350 beba. 

– Grad Beograd sprovodi i druge aktivnosti koje su važne da svaka majka zna, a to je da ima podršku i u daljem odgajanju svog deteta, tu pre svega mislim na otvaranje novih vrtića. Iznos sredstava u budžetu Grada Beograda za ovu godinu, a koja su namenjena socijalnoj zaštiti, veći je za 8,9 odsto, odnosno iznosi 472 miliona dinara. Zaključno sa majskim zahtevima porodiljama će biti isplaćeno 168 miliona dinara, a veoma je važno reći da ne kasnimo nijedan dan i sve naknade stižu na vreme – istakla je Stanisavljevićeva, dodavši da je to glavni prioritet Grada Beograda. 

Ona je podsetila da majka za prvo dete dobija naknadu približnog iznosa od 350.000 dinara, što je iznos povećan šest puta u odnosu na period od pre deset godina. 

– Izmenom zakona, papire za porodiljsko odsustvo ili negu deteta sada više ne dostavlja poslodavac već porodilja. Rezultat toga je da se sredstva uplaćuju direktno na njen tekući račun, čime se izbegavaju razne zloupotrebe – rekla je Nataša Stanisavljević.

izvor> beograd.rs

foto>/unsplash.com